16:41 09.06.2020

США не надають дані з супутника про збиття Росією літака МН17, щоб не розкривати зараз технічні можливості збору інформації і потім їх використовувати - Черниш

3 хв читати
США не надають дані з супутника про збиття Росією літака МН17, щоб не розкривати зараз технічні можливості збору інформації і потім їх використовувати - Черниш

США відмовилися розсекречувати і надавати супутникові дані про запуск ракети по "Боїнгу" рейсу MH17 у небі над Донбасом влітку 2014 року, щоб не розкривати технічні можливості збору інформації і потім їх використовувати, вважає екс-міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, голова Ради керівників Центру "СЕНСС" Вадим Черниш.

"Це так званий raw inteligence, тобто це сира інформація, яка дає можливість, у тому числі і для Росії, зрозуміти методи збору інформації, методи відстежування, моделювання тощо. Щоб не розкрити ці технічні можливості і потім їх використовувати, американці роблять такий відступ. Тобто дають більш коротку інформацію з описом подій та певною технічною інформацією, яка не дасть можливості розкрити методи її джерела", - сказав Черниш в ефірі телеканалу "Прямий".

Він також додав, що Російська Федерація створюватиме і в подальшому багато шуму з альтернативними версіями, передусім на Заході, для того, щоб не просто переломити хід процесу, а створити багато правдоподібних версій, щоб посіяти сумнів у справедливості будь-якого рішення, яке може бути там ухвалене.

Також, на думку Черниша, Україна має розпочати свій національний процес розслідування цієї авіакатастрофи.

"Україна б виграла, якби теж почала свій національний процес розслідування загибелі людей через цю катастрофу. Так само з потужними методами, зі свідками. Національне розслідування також має бути. Тут питання в тому, що весь світ дивиться. Якщо б ми зайняли лідерство, це дало б нам можливість впливати на громадську думку щодо російської агресії загалом", - вважає експерт.

Щодо заяв про передачу до Гааги флешок з інтерв'ю з особами, причетними до окупації Криму та частини Донбасу, Черниш висловив сумнів щодо цінності отриманої від них інформації.

"Мені здається, тут треба бути дуже обережним, а не ловити хайп на таких процесах. Ми не говоримо про цензуру чи про переслідування журналістів, але говоримо про саморегулювання. Тобто має бути створена така система в окремих ЗМІ, щоб його не використовували терористи у своїх цілях. Щодо історій з флешками, то, на мою думку, по-перше, це не так вже й цінно, по-друге, це своєрідна глорифікація", - сказав Черниш.

Відповідаючи на запитання щодо місцевих виборів на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей і прогнозованих термінів їх проведення, колишній міністр зазначив: "Місцеві вибори на окупованих територіях восени політично і юридично неможливі. Наприклад, одна з умов виборів - це партійність. А від яких партій будуть кандидати в ОРДЛО? Ми також не знаємо, чи є там доступ для ЗМІ? Виборча інфраструктура в ОРДЛО не створена фактично. І взагалі лише для організації цих процесів треба не менше ніж один рік".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА