19:54 09.06.2020

Держвиконавець передала матеріали про виплату ПриватБанком на користь офшорів Суркісів $ 257 млн у Нацполіцію для відкриття кримінального провадження

4 хв читати
Держвиконавець передала матеріали про виплату ПриватБанком на користь офшорів Суркісів $ 257 млн у Нацполіцію для відкриття кримінального провадження

Державний виконавець наклала два штрафи на державний ПриватБанк (Київ) в розмірі приблизно 5 тис. грн і 10 тис. грн за невиконання рішення про виплату офшорам братів Суркісів більше $ 257 млн і передала матеріали до Печерського райвідділу Нацполіції для відкриття кримінального провадження, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ПриватБанку у вівторок.

Згідно з повідомленням, санкція статті 382 (невиконання судового рішення), за якою виконавець звернувся в правоохоронні органи, передбачає зокрема позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, які в першу чергу загрожують менеджменту банку.

Зазначається також, що юридичні радники ПриватБанку чотири рази зверталися до міністра юстиції Денису Малюськи, а також неодноразово в суди, однак скарги не були розглянуті.

Останнє звернення до міністра юстиції, текст якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", банк направив 3 червня.

У ньому зазначається, що "порушуючи закон, держвиконавець повторно відкрила виконавчі провадження на підставі копій постанови і повторно привернула держбанк до відповідальності за невиконання постанови".

"Відсутність реакції міністра юстиції України на законні звернення ПриватБанку з проханням оцінити порушення, які надаються в них, викликає глибоку стурбованість, оскільки Міністерство юстиції України дозволяє те, що ми вважаємо незаконним процесом примусового виконання постанови", - йдеться в листі.

Зазначається також, що банк був змушений звернутися до органу досудового розслідування з заявою про скоєння держвиконавцем кримінального правопорушення, яке полягає "в службовому підробленні та зловживанні службовим становищем, наслідком якого було безпідставне і протиправне накладення штрафів на ПриватБанк".

Як повідомлялося з посиланням на Малюську, 28 квітня 2020 року відразу шість британських компаній-стягувачів окремо звернулися із заявою про примусове виконання відповідного рішення, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

"Ми не стягуємо і не вимагаємо стягнути 7 млрд грн (або $ 250 млн) з ПриватБанку. Ми виконуємо рішення суду, яке вимагає від ПриватБанку обслуговування депозитів (і чорт його знає, як це зробити). Якби ми дійсно повинні були стягнути сім "ярдів" на користь компаній Суркіса, ми б давно це зробили без особливих проблем", - зазначав міністр.

У кінці травня ПриватБанк почав вимагати у ДВС повернення виконавчих документів за заявами офшорних компаній Суркісів через підозру, що вони були завірені підробленими підписами.

Раніше, 15 квітня 2020 року Київський апеляційний суд відхилив апеляцію держвиконавця, залишивши в силі постанову судді Печерського районного суду В'ячеслава Підпалого, яким він зобов'язав ПриватБанк компенсувати офшорним компаніям Суркісів кошти, розміщені ними в 2012-2014 роках на рахунках кіпрської філії фінустанови, і відсотки, які повинні були нараховуватися за умовами депозитних договорів – загалом понад $ 250 млн. Таким чином, він роз'яснив рішення Печерського райсуду Києва від 9 лютого 2017 року на підставі заяви державного виконавця, про яке, за словами Малюськи, його просив сам ПриватБанк.

Разом із тим, Київський апеляційний суд 18 травня 2020 року відкрив апеляційне провадження за скаргою Кабінету міністрів на рішення Печерського райсуду Києва від 9 лютого-2017. Відновлення процесуального строку на апеляційне оскарження було обумовлено тим, що Кабмін був притягнутий до розгляду справи 13 квітня 2020 року, відповідно, не міг оскаржити рішення суду у встановлений законом термін.

"Вищезазначене рішення Печерського райсуду Києва (...) ще в 2017 році було залишено в силі судом апеляційної інстанції, проте досі не виконано ПриватБанком. У зв'язку з цим правоохоронними органами України з травня 2017 року зареєстроване кілька кримінальних проваджень (невиконання судового рішення, яке набуло чинності) "- зазначав адвокат Суркісів Віктор Боруха.

Зі свого боку, юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв підкреслював, що фінустанова звернулася за роз'ясненням, тому що виконання ухвали Печерського суду Києва від 9 лютого-2017 було неможливим, оскільки банк вже виконав умови депозитного договору в 2016 році в рамках процедури bail-in.

Він також зазначав, що на відміну від процедур 2017 року, де була передбачена можливість тільки апеляційного оскарження цього визначення, після зміни процесуального кодексу питання про незаконність такого визначення, порушене Кабміном в травні 2020 року, може дійти до Верховного Суду.

Як повідомлялося, в кінці 2016 року, під час націоналізації банку грошові кошти, розміщені сім'єю Суркісів і їх компаніями на депозитних рахунках Приватбанку і його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркіси були визнані пов'язаними з ПриватБанком особами.

Суркіси намагаються оскаржити включення їх до процедури bail-in в судах. Зокрема, Верховний суд України від 15 червня продовжить розгляд касаційної скарги Нацбанку України, Кабінету міністрів і ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій на користь Суркісів з приводу їх коштів в банку на суму понад 1 млрд грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

Понад 20 загонів швидкого реагування ТЧХУ працюють в Україні - гендиректор Доценко

ВАКС засудив мера Рені до дев'яти років позбавлення волі

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА