15:07 10.06.2020

Прокуратура в суді у справі про збитий МН17 стверджує, що в повному обсязі встановила тип зброї, як і особи чотирьох обвинувачуваних і їхню роль у злочині

5 хв читати

Обвинувачення в судових слуханнях у справі про збитий у небі над Донбасом пасажирський авіалайнер Малазійських авіаліній рейс МН17 констатувало про готовність справи до розгляду по суті в частині зброї, з якої був збитий авіалайнер, як і осіб обвинувачуваних, їхньої ролі, а також застосування до них військового імунітету.

Про це йшлося під час доповіді представників прокуратури в рамках другого блоку попередніх слухань у справі про збитий МН17, які відбуваються в судовому комплексі Схіпголу в Нідерландах у середу.

Прокурор Тейс Бергер (Thijs Berger) нагадав, що "вчора й позавчора слідство представило різні джерела доказів, які використовувалися під час розслідування, говорили про розслідування різних сценаріїв і завершили вчора головним сценарієм". "Сьогодні ми обговоримо слідство, яке проводилося щодо зброї, використаної в головному сценарії - системи "Бук", після цього ми продовжимо стосовно обвинувачуваних, їхньої ролі й потім обговоримо питання про можливий їх імунітет. Ми сподіваємося завершити сьогодні своїми висновками", - позначив він план доповіді.

Бергер нагадав, що, відповідно до головного сценарію, МН17 був збитий ракетою "Бук". "Ми провели розслідування самої системи з метою зібрати інформацію для того, щоб оцінити інші докази, щоб зрозуміти роботу системи "Бук". Для цього ми зібрали інформацію з кількох джерел, ми також розібрали кілька ракет, ми підірвали їх під час тестів і візуально розслідували саму установку та фотографували її", - назвав він деякі слідчі дії.

За словами прокурора, інформацію про систему та її роботу було отримано від російського виробника "Алмаз-Антей", української, грузинською сторін, нідерландських фахівців з оборони та німецького ракетобудівника.

Під час розслідування фахівці з різних країн також порівняли фізичні компоненти різних типів ракет "Бук" із чужорідними матеріалами, знайденими в останках і речах жертв, в уламках MH17 і в зоні лиха.

Прокуратура переконана, що дані про систему "Бук" і саму установку допомагають в оцінюванні інших доказів, таких як показання свідків. "Наприклад, показання свідка X48 щодо екіпіровки солдатів на місці запуску можуть бути перевірені з використанням фотографій спеціальних головних уборів - так званих танкових кришок, зроблених під час розслідування установки", - конкретизував він одним із прикладів.

Резюмуючи цю частину, Бергер висловив упевненість, що стосовно системи "Бук" було проведено "ретельне дослідження". "Результати допомогли підтвердити інші докази й дати уявлення про загальну експлуатацію ракети системи "Бук". Ми не бачимо причин для подальшого розслідування", - констатував він.

Далі прокурор перейшов до частини, яка стосується обвинувачуваних і їхньої ролі. За його словами, розслідування ролі цих чотирьох підозрюваних розпочалося зі встановлення їх особи, для чого на початку розслідування було підслухано телефонні розмови, в яких ішлося про "Буки" у зв'язку зі збитим літаком 17 липня 2014 року.

"Іноді особу користувача відповідних телефонних номерів було легко визначити. Підозрюваний Дубинський, наприклад, часто називався по телефону як полковник Петровський, заступник міністра оборони, а також як Хмурий, його позивний або бойове ім'я. Водночас його співрозмовники регулярно назвали його Сергієм Миколайовичем, а іноді і на прізвище Дубинський. В інтерв'ю, яке Дубинський дав у грудні 2014 року, він називається "генерал-майором Петровський Сергій Миколайович, позивний Хмурий, 1962 року народження, в Донецькій області", - пояснив він.

Бергер зазначив, що й Гіркін в інтерв'ю розповідає, що його псевдонім - Ігор Стрєлков. Щодо Пулатова телефонні розмови про його день народження і його роль у бойових діях у Чечні дали змогу отримати конкретну інформацію, яка могла бути об'єднана з його позивним Гюрза і рідкісним поєднанням імен "Олег Юлдашевич".

"Отже, всі четверо підозрюваних були встановлені під час розслідування", - додав Бергер.

Крім того, в ході розслідування про те, як підозрювані "функціонували в їхній озброєній групі, було зібрано інформацію про ієрархічну лінію, яка йшла від Гіркіна вгору спочатку через Дубинського, а потім через Пулатова до Харченка".

Свою доповідь прокурор ілюстрував і аудіофайлами, зокрема перехопленою телефонною розмовою Гіркіна, в якій він просив допомогти військовою технікою.

"Іноді спосіб, яким підозрювані публічно заперечують свою роль, також має значення. 28 липня 2014 року Гіркін дав прес-конференцію, заявивши, що він не несе відповідальності за збиття рейсу MH17, тому що в його розпорядженні не було "Буку". Це була чудова заява, тому що в той час – через одинадцять днів після аварії MH17 - ще не було встановлено, що була випущена ракета "Бук". Водночас було ще багато чуток про літаки-винищувачі й інші причини. Упевненість, з якою Гіркін уже вказує на ракету "Бук" 28 липня 2014 року, викликає питання", - нагадав прокурор перебіг подій.

Крім того, було проведено пошук свідків, які могли б розповісти про підозрюваних, що дало свої результати. "Наприклад, кількох колишніх членів озброєної групи так званої ДНР заслуховували як свідків. Серед них свідок із позивним Батя заявив, що відповідав за логістику в "ДНР" і брав участь у супроводі білої вантажівки Volvo. Свідок S14 заявив, що служив у "ДНР" у "Головному управлінні розвідки" на чолі з підозрюваним Дубинським. Свідок S07 заявив, що був одним із водіїв і охоронців підозрюваного Харченка в ДНР. Свідок S21 заявив, що був підлеглим Харченка в "ДНР" і був причетний до виведення установки "Бук" у Російську Федерацію ввечері 17 липня 2014 року", - деталізував він.

Бергер зазначив, що слідство хотіло б, щоб усі підозрювані в цьому кримінальному процесі "все-таки розповідали свою сторону історії".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА