17:17 10.06.2020

Є свідок, який бачив "Бук", солдат у танкістських шоломах і запуск ракети, якою було збито МН17, - прокурор

3 хв читати
Є свідок, який бачив "Бук", солдат у танкістських шоломах і запуск ракети, якою було збито МН17, - прокурор

Прокурор у судовому процесі щодо збитого в 2014 році в небі над Донецькою областю малайзійського "Боїнга" МН17 стверджує, що у слідства є свідок, який бачив, як їхав "Бук", бачив солдат у танкістських шоломах і чув запуск ракети.

Про це представник прокуратури Тейсі Бергер (Thijs Berger) повідомив у середу в рамках другого блоку попередніх слухань у справі про збитий МН17, які відбуваються в судовому комплексі Схіпгола в Нідерландах.

Цей свідок проходить у справі як X48, якого прокуратура хотіла би допитати ще раз, направивши слідчого суддю для безпечного допиту.

"Як і M58, на місці стрілянини був присутній X48. Цей свідок заявляє, що 17 липня 2014 року у другій половині дня, близько блокади самопроголошеної ДНР на дорозі зі Сніжного до Савур-Могили, він побачив, як їхав "Бук", і через декілька хвилин почув і побачив, що ракету було запущено. X48 бачив, як загорілося поле, і знав, де було запущено ракету", - деталізував прокурор.

За його словами, це те саме місце, яке зображено на супутникових знімках.

"X48 стверджує, що після запуску ракети "Бук" виїхав на дорогу, а також, що було чотири солдати в однаковій формі. Уніформа була кольору хакі, вони були в шоломах із прикріпленими вухами. Ці солдати виглядали не так, як ті, які стояли на блокпості", - переказав свідчення свідка Бергер.

Прокурор стверджує, що цього свідка слідчий суддя заслухав у 2016 році за відсутності Державної прокуратури, якій було надано можливість поставити декілька письмових запитань.

Слідчий суддя вважає, що свідчення X48 "надійні".

"Проте Державна прокуратура, як і раніше, бачить причину для подальших запитань принаймні про чотирьох солдат в однаковій уніформі й у танкових шоломах. У заяві не зазначено, чи бачив свідок цих чотирьох солдат у "Буці" або поблизу нього. Також не зрозуміло, чи бачив свідок цих чотирьох солдат до або після запуску ракети, або і те, і інше, і чи бачив свідок, що сталося з цими чотирма людьми в танкових шоломах після стрілянини. Для правильної оцінки заяви X48 Державна прокуратура вважає за необхідне поставити додаткові запитання щодо цього", - пояснив він необхідність додаткового допиту.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, які перебували на борту, загинули. Дві третини пасажирів - піддані Нідерландів. Розслідування причин катастрофи провадить міжнародна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА