12:00 12.06.2020

Прокуратура Києва допитає членів правління ПриватБанку через невиконання рішення суду про виплату офшорам Суркісів $250 млн

3 хв читати
Прокуратура Києва допитає членів правління ПриватБанку через невиконання рішення суду про виплату офшорам Суркісів $250 млн

Члени правління державного ПриватБанку (Київ) 10 червня отримали повістки на допит до прокуратури Києва за фактом невиконання рішення суду про виплату офшорним компаніям братів Суркісів понад $250 млн, повідомила прес-служба банку у п'ятницю.

Згідно з повідомленням, повістки на допит направив всім членам правління банку прокурор відділу процесуального керівництва прокуратури Києва Андрій Столярчук.

Як зазначає прес-служба, повістки оформлені з численними процесуальними порушеннями і датовані "заднім числом" - 27 травня - з вимогою з'явитися до прокуратури 5 червня.

"Виклик на допит керівництва ПриватБанку за фактами невиконання сумнівних виконавчих проваджень банк розцінює як чергову спробу тиску на банк із боку осіб, пов'язаних із його колишніми власниками", - вважають у фінустанові.

Як повідомлялося з посиланням на міністра юстиції Дениса Малюську, 28 квітня 2020 року одразу шість британських компаній-стягувачів окремо звернулися із заявою про примусове виконання про виплату офшорам Суркісів понад $250 млн, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

Наприкінці травня ПриватБанк почав вимагати у ДВС повернення виконавчих документів за заявами офшорних компаній Суркісів через підозри на те, що вони були завірені підробленими підписами.

У ПриватБанку також повідомили, що держвиконавець вже наклала два штрафи на банк у розмірі приблизно 5 тис. грн і 10 тис. грн за невиконання рішення про виплату офшорам Суркісів понад $250 млн і передала матеріали до Печерського райвідділу Нацполіції для відкриття кримінального провадження.

Крім того, за словами прес-служби банку, до 3 червня юррадники ПриватБанку вже чотири рази зверталися до Малюськи, а також неодноразово до судів, щодо процесуальних порушень із боку держвиконавця, однак скарги не були розглянуті.

Раніше, 15 квітня 2020 року Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу держвиконавця, залишивши в силі постанову судді Печерського районного суду В'ячеслава Підпалого, якою він зобов'язав ПриватБанк компенсувати офшорним компаніям Суркісів кошти, розміщені ними у 2012-2014 роках на рахунках кіпрської філії фінустанови, і відсотки, які мали нараховуватися за умовами депозитних договорів - загалом понад $250 млн. Отже, він роз'яснив рішення Печерського райсуду Києва від 9 лютого 2017 року на підставі заяви державного виконавця, про яку, за словами Малюськи, його просив сам ПриватБанк.

Крім того, Київський апеляційний суд 10 червня відхилив апеляцію за скаргою Кабінету Міністрів на рішення Печерського райсуду Києва від 9 лютого-2017, проте орган планує подавати касаційну скаргу до Верховного Суду.

За словами юррадника ПриватБанку Андрія Пожидаєва, фінустанова звернулася за роз'ясненням, тому що виконання ухвали Печерського суду Києва від 9 лютого-2017 було неможливим, оскільки банк вже виконав умови депозитного договору у 2016 році у рамках процедури bail-in.

Як повідомлялося, наприкінці 2016 року під час націоналізації банку грошові кошти, розміщені сім'єю Суркісів і їхніми компаніями на депозитних рахунках ПриватБанку і його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркіси були визнані пов'язаними з ПриватБанком особами.

Суркіси намагаються оскаржити внесення їх до процедури bail-in в судах. Зокрема, Верховний Суд України 15 червня продовжить розгляд касаційної скарги Нацбанку України, Кабінету Міністрів і ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій на користь Суркісів стосовно їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА