17:04 12.06.2020

Україна стала учасником Партнерства розширених можливостей НАТО

2 хв читати
Україна стала учасником Партнерства розширених можливостей НАТО

Україна отримала статус партнера з розширених можливостей НАТО, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Цей день настав. Я глибоко вдячний нашим партнерам з альянсу за те, що вони зробили це можливим. Україна нарешті отримує заслужений статус партнера з розширених можливостей НАТО. Ми робимо одне одного сильніше разом", - написав він у Twitter.

Водночас у НАТО також повідомили, що в п'ятницю, 12 червня, Північноатлантичний альянс визнав Україну партнером Програми розширених можливостей.

"Цей статус є частиною ініціативи НАТО щодо забезпечення сумісності, метою якої є підтримка і поглиблення співпраці між союзниками і партнерами, котрі внесли значний вклад в операції та місії під керівництвом НАТО", - йдеться в повідомленні на сайті НАТО в п'ятницю.

Зазначається, що як партнер НАТО Україна надала війська для операцій союзників, зокрема в Афганістані та Косово, а також для Сил реагування НАТО і навчань НАТО.

"Союзники високо цінують цей значний внесок, який демонструє прихильність України євроатлантичній безпеці", - наголосили в альянсі.

Йдеться про те, що, будучи партнером з розширених можливостей, Україна отримає вигоду від спеціально розроблених можливостей для підтримки такого вкладу. Це включає в себе розширений доступ до програм і вправ із взаємодії, а також більш широкий обмін інформацією, включаючи винесені уроки.

"Це рішення визнає значний внесок України в місії НАТО і демонструє незмінну прихильність альянсу своїм партнерствам, незважаючи на пандемію COVID-19", - сказала речник НАТО Оана Лунгеску.

Як повідомляється, Україна нині є одним із шести партнерів із розширених можливостей поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен із партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на сферах взаємного інтересу.

Наголошується також, що статус України як партнера з розширених можливостей не визначає жодних рішень щодо членства в НАТО.

"Союзники з НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну в її зусиллях щодо проведення реформ, зокрема у сфері безпеки і оборони, що стосується цивільного контролю і демократичного нагляду, і в боротьбі з корупцією", - додали в НАТО.

Україна офіційно подала заявку на участь у Програмі розширених можливостей НАТО у січні 2020 року, на виконання доручення президента України Володимира Зеленського.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА