20:16 12.06.2020

Статус партнера програми розширених можливостей зробить співпрацю України з НАТО ще більш ефективною

2 хв читати
Статус партнера програми розширених можливостей зробить співпрацю України з НАТО ще більш ефективною

Надання Україні статусу партнера програми розширених можливостей НАТО зробить співпрацю України з Північноатлантичним альянсом ще більш ефективною, заявило Міністерство закордонних справ України.

"Сьогоднішнє рішення альянсу є визнанням значного внеску України у міжнародну безпеку, зокрема шляхом участі у місіях під проводом НАТО, Силах реагування НАТО та відповідних навчаннях і тренуваннях. Україна розглядає програму як додатковий інструмент для поглиблення військової практичної взаємодії з альянсом. Статуc партнерства в EOP дає старт процесу, який зробить співпрацю України з НАТО ще більш ефективною", - повідомило МЗС у п'ятницю.

Міністерство нагадало, що курс України на членство в НАТО залишається незмінним. У цьому контексті Річна національна програма і Комплексний пакет допомоги НАТО для України є практичними інструментами, які допоможуть досягти цієї мети.

Як повідомлялося, 12 червня 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО (NATO's Enhanced Opportunities Program - EOP).

У січні 2020 року, на виконання відповідного доручення президента України Володимира Зеленського, Україна офіційно подала заявку на участь у Програмі розширених можливостей НАТО.

У МЗС нагадали, що програму розширених можливостей НАТО було засновано на Уельському саміті НАТО у вересні 2014 року з метою надання окремим країнам-партнерам механізмів для досягнення і підтримки максимальної взаємосумісності з альянсом. EOP дає змогу країні-партнеру досягти т. зв. секторальної (оперативної) сумісності з НАТО (на рівні системи логістики, зв'язку, управління військами, конкретних родів військ тощо). Крім того, EOP дає запрошеним до неї країнам-партнерам низку особливих можливостей взаємодії з НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА