18:28 16.06.2020

Зеленський доручив МВС і СБУ боротися з порушеннями габаритно-вагових норм на дорогах України

3 хв читати
Зеленський доручив МВС і СБУ боротися з порушеннями габаритно-вагових норм на дорогах України

Президент України Володимир Зеленський провів селекторну нараду в режимі відеозв'язку про термінові заходи, спрямовані на боротьбу з порушенням вантажівками габаритно-вагових обмежень на українських дорогах.

Як повідомляє прес-служба глави держави, в нараді також узяли участь прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр інфраструктури Владислав Криклій, глава Служби безпеки України Іван Баканов і керівник "Укравтодору" Олександр Кубраков.

За словами Зеленського, статистика свідчить, що в останні кілька років майже кожен другий трейлер, який їздить українськими автодорогами, перевантажений.

"Я не думав, що крім програми під назвою "Велике будівництво" в нашій країні, яку дуже складно було підняти на ноги, буде окрема велика проблема – як захистити частину цієї програми, а саме – дороги в країні", - зазначив Зеленський на початку наради.

Президент заявив, що проблема з перевантаженими фурами фіксується вже навіть на нових дорогах, які почали будувати в рамках програми "Велике будівництво".

Прем'єр-міністр Шмигаль зазначив, що цього року інспектори Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) працюють цілодобово. З 12 травня вони склали майже 900 актів про перевищення габаритно-вагових параметрів, а сума штрафів за цей період становить понад EUR190 тис.

Глава уряду повідомив про плани з 1 жовтня збільшити на 200 осіб кількість інспекторів, які чергуватимуть на дорогах. Наразі їх 141 по всій країні. Крім того, на дорогах діють дев'ять комплексів вагового контролю. До 25 червня їх буде 19, а з 1 жовтня - 78.

Прем'єр-міністр зазначив, що Кабмін передав у комітет Верховної Ради законопроект про зміни до деяких законодавчих актів України про здійснення Укртрансбезпекою габаритно-вагового контролю. Він надає можливість органам місцевої влади встановлювати автоматичні комплекси габаритного контролю. Частину штрафів буде запропоновано спрямовувати до місцевих бюджетів для відновлення доріг.

Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що через законодавчі обмеження працівники Укртрансбезпеки не можуть самостійно контролювати дотримання габаритно-вагових обмежень і ефективно діють тільки у співпраці з поліцією. До того ж, через низькі зарплати інспекторів існують високі корупційні ризики.

Глава МВС запропонував передати патрульній поліції контролю дотримання безпеки на дорогах, зокрема габаритно-вагового контролю.

Президент Зеленський дав завдання МВС забезпечити можливість виконання Нацполіцією функції Укртрансбезпеки з контролю габаритно-вагових обмежень. Також він запропонував приєднатися до протидії перевантаженості доріг і Службі безпеки України.

"Я хотів би, щоб ви організували спільну роботу зі Службою безпеки України: здійснити всі заходи запобігання порушенню норм габаритно-вагового контролю, перш за все на дорогах загального користування", - звернувся Зеленський до Авакова.

Зі свого боку глава СБУ Іван Баканов підтримав ініціативу президента і заявив про готовність долучитися до такої роботи.

"Спільні реалізації на прикладі гральних закладів, незаконних АЗС, по-перше, є певною адвокацією в очах суспільства, що це не "договірняк", а спільна злагоджена робота. По-друге, вона більш ефективна. Тому що органи можуть достатньо комунікувати один з одним, обмінюватися інформацією і припиняти деструктивну конкуренцію в роботі один з одним", - наголосив він.

Крім того, Зеленський зазначив, що паралельно з терміновими заходами, спрямованими на боротьбу з перевантаженістю доріг, необхідно розробити програму реформи Укртрансбезпеки.

"Від завтра нам потрібно спільно працювати, щоб зберегти наші дороги. Немає сенсу будувати дороги, які одразу руйнують. Треба зберегти те, що маємо, і примножити новою якісною інфраструктурою. Тоді "Велике будівництво" допоможе кожному українцю", - підсумував президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА