20:13 16.06.2020

ВАКС залишив без змін запобіжний захід голові Чернівецької облради Мунтяну

3 хв читати
ВАКС залишив без змін запобіжний захід голові Чернівецької облради Мунтяну

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду у вівторок залишила без змін клопотання про зміну запобіжного заходу голові Чернівецької обласної ради Івану Мунтяну, якого підозрюють в отриманні хабара за передачу в оренду оздоровчого комплексу.

"Так, 10 червня 2020 на ВАКС надійшло клопотання від адвоката глави Чернівецької облради про зміну запобіжного заходу. Сторона захисту просила дозволити підозрюваному спілкуватися зі своєю першою заступницею з питань, які перебувають на розгляді Чернівецької обласної ради та відповідних комісій, окрім питання, пов'язаного з предметом даного кримінального провадження", - повідомляється на сайті Судової влади України у вівторок.

Адвокат зазначив, що більшість свідків, з якими чиновнику суд заборонив спілкуватися, є чинними депутатами і працівниками Чернівецької облради. Підозрюваний також є депутатом облради і його повноваження не припинені.

"Під час засідання слідча суддя встановила, що 1 червня 2020р ВАКС продовжив підозрюваному термін дії обов'язків на 2 місяці. Згідно з ч. 5 ст. 201 КПК України, суд має право залишити без розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу, яке подали раніше 30 днів з дня винесення попереднього рішення про застосування, зміну або відмову у зміні такої міри, або ж, якщо в клопотанні не зазначено нових обставин справи, не розглядалися слідчим суддею раніше", - йдеться в повідомленні.

ВАКС вже надавав оцінку зазначених підстав, які були заявлені в поданому захистом клопотанні повторно. Тобто, суд уже визначив перелік осіб, з якими заборонено спілкуватися підозрюваному. Серед таких осіб - перша заступник голови Чернівецької облради. Таким чином, наведені захистом обставини не є новими.

Крім того, адвокат підозрюваного не дотримався вимог кримінального процесуального закону за часовим проміжком, після закінчення якого можливо повторний розгляд клопотання про зміну запобіжного заходу. До того ж, прокурору не вручили копії заявленого клопотання про зміну запобіжного заходу і матеріалів, як того вимагає Кримінальний процесуальний кодекс України.

Як повідомлялося, Мунтян (голова Чернівецької обласної організації ВО "Батьківщина") підозрюється в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України. За версією слідства, підозрюваний попросив одного з підприємців області надати йому неправомірну вигоду в сумі $ 400 тис. за сприяння в передачі в оренду оздоровчого комплексу.

Надалі правоохоронні органи задокументували факт отримання ним частини неправомірної вигоди в розмірі $ 180 тис.

13 лютого слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід Мунтяну у вигляді застави в розмірі 10 млн грн. Крім того, підозрюваний повинен був здати на зберігання в Управління Державної міграційної служби в Чернівецькій області паспорт громадянина країни і закордонний паспорт, а також носити електронний засіб контролю.

18 лютого слідчий суддя ВАКС відхилив клопотання детектива НАБУ про відсторонення Мунтяна з посади.

28 лютого Апеляційна палата ВАКС задовольнила клопотання і відсторонила Мунтяна з посади до 4 квітня 2020 року. 2 квітня ВАКС за клопотанням прокурора САП продовжив термін відсторонення від посади на два місяці. 1 червня ВАКС продовжив до 1 серпня 2020 року термін дії зобов'язань, покладених на нього.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА