18:00 17.06.2020

Законопроект про гральний бізнес визнали неконституційним

2 хв читати
Законопроект про гральний бізнес визнали неконституційним

Головне юридичне управління Верховної Ради визнало неконституційним створення Комісії з регулювання азартних ігор, передбаченого проектом Закону № 2285-д про державне регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор. Автор документу - депутат від "Слуги народу" Олег Марусяк.

Згідно з проектом закону, комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики уповноважений визначати членів конкурсної комісії, яка далі обирає голову і членів Комісії з регулювання азартних ігор.

Головне юруправління вважає, що ця норма фактично наділяє Комітет одноосібним правом створювати Комісію з регулювання азартних ігор, а роль Кабінету міністрів України в цьому процесі є суто номінальною.

Законопроект також передбачає, що голова і члени Уповноваженого органу призначаються на посаду Кабінетом Міністрів з числа кандидатів, представлених Конкурсною комісією, яка створюється при Кабінеті Міністрів. До складу цієї Конкурсної комісії входять п'ять осіб за поданням профільного комітету Верховної Ради.

При цьому комітети парламенту не є самостійними суб'єктами парламентського контролю і не можуть представляти кандидатів до Конкурсної комісії.

Крім того, проект № 2285-д містить норму про те, що Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей стає уповноваженим органом державного регулювання у сфері організації і проведення азартних ігор, тобто фактично він буде центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом.

"Вважаємо, що законодавче визначення особливостей правового статусу цієї Національної комісії не випливає з конституційної моделі організації влади в Україні, по якій державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову. Як відомо, Конституція України не містить підстав для розширення законом повноважень Верховної Ради з утворення законом центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом", - відзначають експерти Головного юридичного управління ВР.

Як відомо, цей законопроект розроблявся за участю бізнесмена Бориса Баума, він же претендує на пост голови Комісії з азартних ігор.

Національне агентство з питань запобігання корупції проведе експертизу законопроекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА