20:09 17.06.2020

Профільний комітет ВР відхилив законопроект, що передбачає амністію майже половини ув'язнених в умовах епідемії COVID-19, другий проект відправлено на доопрацювання

2 хв читати
Профільний комітет ВР відхилив законопроект, що передбачає амністію майже половини ув'язнених в умовах епідемії COVID-19, другий проект відправлено на доопрацювання

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності відхилив законопроект, що передбачає амністію майже половини засуджених в Україні (№3396), а також чотири законопроекти, які стосуються внесення змін до Кримінального кодексу в частині відповідальності за злочини, вчинені через нетерпимість (№ 3316, 3316-1, 3316-2, 3316-3).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні комітету в середу заступник міністра юстиції Олена Висоцька виклала позицію Мін'юсту щодо законопроектів, що стосуються амністії засуджених в умовах епідемії коронавірусу.

Зокрема, за її словами, міністерство охорони здоров'я не готове надавати допомогу щодо запобігання коронавірусу в установах пенітенціарної системи. "Медична система не готова на сьогодні до спалахів коронавірусу у пенітенціарних установах. Також необхідно гарантувати безпеку лікарів", - сказала заступник міністра.

Висоцька зазначила, що проект закону №3397 "Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19)", поданий Кабінетом Міністрів України, передбачає амністію майже 3 тисяч засуджених, що становить одну десяту від загальної кількості людей, що відбувають покарання в Україні. Йдеться про амністію таких категорій засуджених, як неповнолітні, жінки, хворі на туберкульоз.

Урядовий законопроект №3396 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 в установах виконання покарань та місцях попереднього ув'язнення", за словами заступника міністра, передбачає ширший перелік категорій ув'язнених, які підлягають амністії. Загалом, як сказала Висоцька, йдеться про майже половину ув’язнених в Україні.

Заступник міністра також наголосила на тому, що немає об'єктивної статистики стану захворюваності на коронавірус в установах відбування покарання, відсутня належна кількість тестів. Загалом, за її словами, було протестовано до 1 тис. засуджених та контактних із ними осіб, у 20 людей, які відбувають покарання, підтверджено COVID-19.

Голова підкомітету Олександр Бакумов зазначив, що законопроект №3396 містить непрофесійні позиції, і в разі ухвалення матиме постійний характер, що загрожує наслідками, тому підкомітет рекомендував відхилити його. Члени комітету підтримали цю пропозицію і ухвалили рішення відхилити законопроект.

Водночас члени комітету за рекомендацією підкомітету відправили на доопрацювання законопроект №3397, а також проект закону №3181 "Про амністію у 2020 році".

Що стосується чотирьох законопроектів - про протидію злочинам на ґрунті нетерпимості (упорядкування і посилення відповідальності за нетерпимість, протидія злочинам на ґрунті ненависті та за ознаками гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, а також про відповідальність за пропаганду руйнування інституту сім'ї), то підкомітет запропонував комітету відхилити всі проекти, оскільки вони стосуються "делікатного питання" в різних аспектах, їх розгляд і ухвалення може спровокувати протистояння в суспільстві. Комітет проголосував за відхилення законопроектів.

Крім цього, на засіданні в середу комітет рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект №3010 "Про приватну детективну діяльність".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА