20:33 17.06.2020

Вже опрацьовується можливість спеціального режиму, який передбачатиме особливу модель правосуддя в ОРДЛО після реінтеграції

2 хв читати
Вже опрацьовується можливість спеціального режиму, який передбачатиме особливу модель правосуддя в ОРДЛО після реінтеграції

Реінтеграційні кроки щодо окупованих територій Донбасу не мають створювати загрози для національного суверенітету України і порушувати суспільну злагоду, тому вже наразі опрацьовується можливість спеціального режиму, який передбачатиме особливу модель правосуддя в ОРДЛО після реінтеграції, зазначає віце-прем'єр-міністр України, перший заступник голови делегації України в ТКГ Олексій Резніков.

"Один із ключових компонентів державної політики у цій сфері - комплекс заходів перехідного правосуддя. Вони дозволять відновити справедливість та порушені права людини, притягнути до відповідальності тих, хто вчиняв злочини. І вже на майбутнє ми опрацьовуємо можливість створення спеціального режиму, який передбачатиме особливу модель здійснення судочинства і за рахунок цього стимулюватиме інвестиційний потік", - сказав він під час онлайн-дискусії на майданчику Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House (Велика Британія) 16 червня, повідомляє прес-служба Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Резніков зазначив, що одним із ключових компонентів державної політики у сфері реінтеграції є комплекс заходів перехідного правосуддя, які дозволять створити судову і правоохоронну систему, відновити справедливість і порушені права людини, притягнути до відповідальності тих, хто скоював злочини.

"Переважна більшість населення на тимчасово окупованих територіях - це люди, які стали заручниками окупантів і до яких в української влади не буде претензій, вони зможуть максимально швидко повернутися до нормального життя. Ми ініціюватимемо закріплення на законодавчому рівні простих і зрозумілих процедур для відокремлення тих, хто вчиняв злочини, від тих, хто був заручником окупаційного режиму та просто намагався вижити і не має крові на руках. Умовно, ми маємо виокремити так званих шахтарів на російських танках, від справжніх шахтарів, які важко працюють і на сьогодні страйкують, бо їм місяцями не виплачують зарплати. Я переконаний, що друга категорія - це союзники України у процесі деокупації тимчасово окупованих територій", - наголосив він.

Крім того, Резніков заявив, що ідея закріплення в Конституції України будь-якого формату "особливого статусу" для окремих районів Донецької та Луганської областей є неприйнятною і не розглядається. "Після деокупації зазначені території зможуть скористатися перевагами децентралізації нарівні з іншими регіонами України", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА