11:45 18.06.2020

Ляшко: Без дотримання обмежувальних заходів декілька областей із 22 червня можуть увійти в жорсткий карантин

3 хв читати
Ляшко: Без дотримання обмежувальних заходів декілька областей із 22 червня можуть увійти в жорсткий карантин

Україна рухається за сценарієм помірної сезонності коронавірусу, але без дотримання карантинних заходів може з 22 червня закрити на жорсткий карантин декілька областей, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Якщо ми продовжуватимемо дотримуватися правил адаптивного карантину, у нас є чотири варіанти розвитку подій: "чорний", "жовтий", "жовто-зелений" і "зелений". Якщо сезонність відсутня, ми можемо вийти на 7 тис. смертей ("чорний"); якщо сезонність 100%, тобто влітку не мають реєструватися нові випадки, то повинно бути не більше ніж 1 тис. померлих, але у нас, на жаль, вже 966 випадків смертей ("зелений"). Тобто ми можемо розраховувати тільки на помірну сезонність (4 тис.) або між помірною і нульовою (2,5 тис.)", - сказав він на прес-брифінгу в Києві в четвер

При цьому головний санлікар уточнив, що Україна нині рухається за "жовтим" сценарієм - помірна сезонність. "Однак це не є досконалим фактом, і цей показник може коливатися. Але якщо всі дотримуватимуться карантинних заходів, у нас є шанс перейти в "жовто-зелену" лінію (2,5 тис. летальних випадків до кінця року)", - пояснив він.

Водночас Ляшко наголосив, що без дотримання карантинних обмежень Україні доведеться ввести в жорсткий режим декілька областей, і статися це може вже цього місяця.

"Якщо ми рухатимемося без сезонності, то в деяких областях жорсткий карантин може поновитися вже з 22 червня. Якщо рухатимемося за "жовто-зеленим" сценарієм, можемо три-чотири місяці пройти без карантину. Але якщо не дотримуватися обмежень, то ми можемо вже деякі області запускати в жорсткий карантин", - сказав заступник міністра.

За словами Ляшка, якби Україна в березні не впровадила карантину, до кінця року епідемія в Україні розвивалася б за "чорним" сценарієм - 145 тис. померлих. "Впровадження карантину у нас було виправданим", - наголосив він.

Головний санлікар також зауважив, що в Україні спостерігається значне зростання захворювань після послаблення карантину.

"Збільшення кількості тестувань збільшує кількість нових випадків, але не тільки від тестувань все залежить. Є кілька трендів до зростання, які розпочинаються з послаблення карантину на території України. Інкубаційний період 14 днів, але найбільша кількість випадків реєструється на 5-7 день, ми чітко бачимо, що після того, як Україна почала послабляти карантин і перейшла до стратегії стримування у нас розпочалося зростання кількості випадків", - сказав він.

"Згідно з дослідженням ВООЗ, у всіх країнах в середньому виявляють 30% випадків коронавірусної хвороби, інші проходять безсимптомно. Тому ми з Київською школою економіки проаналізували ситуацію в Україні й зробили модель, згідно з якою в травні ми виявляли більше ніж 40% випадків від модельної кількості. В середньому в Україні, можливо, хворіють 132 тис. осіб, але це модельна ситуація, а не підтверджені дані", - додав Ляшко.

Він зазначив, що, згідно з постановою уряду, регіональні комісії ТЕБ та НС тепер можуть посилювати карантин у конкретному населеному пункті, не поширюючи його на всю область.

"У новій постанові уряду чітко прописано, що карантин поширюється загалом на території України до 31 липня і має такі обмеження: масковий режим у громадських будівлях і громадському транспорті, заборона діяльності дитячих закладів відпочинку, обмежена кількість людей у закладах громадського харчування, магазинах із розрахунку одна людина на 10 кв. м., масові заходи - не більше ніж одна людина на 5 кв. м, заборона на перевезення пасажирів більше ніж визначених місць", - сказав він.

"Індикатори для посилення карантинних обмежень - завантаженість ліжок, кількість тестувань (ПЛР і ІФА) 24 на 100 тис. населення, третій коефіцієнт замінює індикатор інцидентності - становить 11%, і показник динаміки зростання інфікування. Регіональна комісія тепер може ухвалювати рішення і закривати окремі населені пункти. Якби ці заходи заробили з цього дня, то послабити карантин могли б Київ та Чернівецька область", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА