13:19 19.06.2020

НАБУ та САП повідомили про підозру екс-міністру інфраструктури Омеляну

3 хв читати
НАБУ та САП повідомили про підозру екс-міністру інфраструктури Омеляну

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про підозру колишньому міністру України Володимиру Омеляну.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, сьогодні, 19 червня, екс-міністра підозрюють у скоєнні незаконних дій, внаслідок яких державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн

Так, дії екс-чиновника кваліфіковано за ч.2 ст.211 (видання службовою особою нормативно-правового акта, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", йдеться про Володимира Омеляна.

Зазначається, що слідство встановило: колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів - адміністративний - є прибутковою частиною державного бюджету, тому змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

"До того ж Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово", - наголосили в НАБУ.

У результаті, згідно зі слідством, рішення колишнього міністра про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до держбюджету в 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн.

"Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети", - підсумували в НАБУ.

У свою чергу сам Омелян на своїй сторінці у Facebook написав, що НАБУ запросило його на допит в п'ятницю.

"Незважаючи на те, що мене було запрошено на допит у якості свідка, детектив НАБУ намагається вручити мені підозру, що зменшення портових тарифів і зборів призвело до скорочення доходів державного бюджету і я (хоча це було колегіальне рішення Кабміну) завдав збитків державі. Це, безумовно, прецедент, і тепер будь-який уряд, який полегшує тиск на бізнес, займається дерегуляцією, скорочує ЄСВ, зменшує інші податки - може бути звинуваченим у шкідництві", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 22 лютого 2019 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомило, що до Солом'янського райсуду Києва для розгляду по суті передано обвинувальний акт щодо Омеляна, якому інкримінують незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації.

Раніше 13 вересня 2018 року НАБУ повідомило Омеляну про підозру у вчиненні кримінальних злочинів за ч. 3 ст. 368-2 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації).

За даними слідства, в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури, Омелян придбав у власність активи - позашляховик BMW X5 2015 р. в. і готівку в сумі $90 тис. та EUR25 тис., - законність отримання яких не підтверджена доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи. Крім того, детективи заявили про внесення міністром недостовірних відомостей до декларації про майно та доходи.

У свою чергу Омелян заявив, що позв'язує підозру в незаконному збагаченні з впроваджуваними ним реформами, початком у країні виборів та справою екс-депутата Миколи Мартиненка, яку НАБУ веде кілька років. Він також заявив, що відкидає корупційні обвинувачення на свою адресу і не має наміру подавати у відставку з посади міністра. Крім того, він заявив про нібито співпрацю керівництва НАБУ з українськими політиками, тиск на нього з боку цього антикорупційного органу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА