12:46 22.06.2020

Половина українців не шкодують про розпад СРСР - опитування КМІС

2 хв читати
Половина українців не шкодують про розпад СРСР - опитування КМІС

 Половина українців (50,1%) не шкодують про розпад СРСР, але при цьому кожен третій (33,5%) шкодує.

Згідно з даними опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) наприкінці травня, серед виборців президента Володимира Зеленського 52,7% не шкодують про розпад СРСР, а 28,7% шкодують.

Серед виборців потенційних кандидатів на посаду президента більше шкодують про розпад СРСР виборці співголови фракції "Опозиційна платформа - За життя" Юрія Бойка (81,5% шкодують проти 9,7%, які не шкодують), найменше - виборці п'ятого президента Петра Порошенка (3,8% шкодують і 88,2% не шкодують). Серед виборців лідерки "Батьківщини" Юлії Тимошенко приблизно однакова кількість шкодують (39,3%) і не шкодують (38,9%) про розпад СРСР.

Серед виборців відповідних партій також простежуються схожі тенденції. Так, 53,6% виборців "Слуги народу" не шкодують про розпад СРСР, 28,4% - шкодують. 83,2% виборців "ОПЗЖ" шкодують про розпад СРСР, а 93,9% виборців "Європейської солідарності" не шкодують. При цьому не шкодує про розпад СРСР переважна більшість виборців таких партій, як "Голос" і "Сила і честь" і трохи більше половини виборців "Партії Шарія".

Якщо на заході України переважна більшість населення не шкодує (69% проти 15%), то в Центрі України співвідношення - 51% до 32%. На Півдні, Сході й Донбасі переважають ті, хто шкодує про розпад СРСР: 41,5-49% залежно від регіону проти 35-39% тих, хто не шкодує.

34,7% респондентів вважають, що перебування України у складі СРСР дало їй більше користі, ніж шкоди, а в 2013 році таких було 47,6% (для коректності порівняння з вибірки 2013 року були вилучені тимчасово окуповані АР Крим і окремі території Донецької та Луганської областей). Про більшу шкоду наразі говорять 27,9% респондентів (а в 2013 році таких було 17,9%).

Хоча з заходу на схід України зростає частина тих, хто вважає, що перебування в СРСР дало Україні більше користі (з 18,9% на заході до 52,1% на Донбасі), але при цьому з 2013 року в усіх регіонах стало менше тих, хто так вважає.

З 24 по 31 травня 2020 року КМІС провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assistedtelephoneinterviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення України (віком 18 років і старше). У вибірці не враховуються території, що їх тимчасово не контролює влада України, - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування проведено 2000 інтерв'ю.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% - для показників, близьких до 50%, 2,1% - для показників, близьких до 25%, 1,4% - для показників, близьких до 10%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА