20:57 22.06.2020

Зеленський вніс до ВР законопроект щодо змін до закону про судоустрій, статус суддів і низки законів про діяльність Верховного Суду та органів суддівського самоврядування

4 хв читати
Зеленський вніс до ВР законопроект щодо змін до закону про судоустрій, статус суддів і низки законів про діяльність Верховного Суду та органів суддівського самоврядування

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону №3711 "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування.

Так, зазначений законопроект зареєстровано в парламенті 22 червня. Як повідомляється на сайті Верховної Ради, документ визначений президентом як невідкладний.

Законопроект передбачає зміни до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про Вищу раду правосуддя", а також до розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування".

Як зазначено в пояснювальній записці до документа, згідно з правовою позицією Конституційного Суду, немає відмінностей між юридичним статусом судді Верховного Суду України і судді Верховного Суду. Водночас Конституційний Суд зазначив, що оскільки судді Верховного Суду України - судді вищого органу, закріпленого в Конституції України, враховуючи незмінність їх статусу, законодавець має передбачити спеціальну процедуру і критерії оцінки цих суддів. Відповідне рішення КС ухвалив 18 лютого 2020 року.

Крім того, проект пропонує визначити, що судді Верховного Суду України зараховуються до штату Верховного Суду в касаційний суд тієї юрисдикції, відповідної юрисдикції судової палати Верховного Суду України, в якій суддя здійснював правосуддя, та підлягають кваліфікаційній оцінці протягом одного року з дня такого зарахування.

Особливості порядку і методології кваліфікаційної оцінки таких суддів, показників відповідності критеріїв кваліфікаційної оцінки та засобів їх встановлення, згідно з текстом законопроекту, затверджує Вища рада правосуддя за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Також законопроект визначає порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів - одного з ключових органів суддівського управління. Так, новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що складається з 16 членів, буде призначений Вищою радою правосуддя за результатами відкритого конкурсу, в якому зможуть взяти участь юристи, які мають відповідний стаж професійної діяльності. Відбір здійснюватиме конкурсна комісія в складі представників суддівського корпусу та міжнародних експертів.

Зокрема, пропонується, щоб до складу комісії входили три людини із суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, і три людини з міжнародних експертів, визначені Вищою радою правосуддя на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, що надають Україні міжнародну технічну допомогу або здійснюють свою діяльність у сфері юстиції та/або у сфері судової влади, і/або у сфері запобігання та протидії корупції.

Такий підхід, на думку авторів, забезпечить пропорційне представництво суддів і додавання міжнародних експертів до участі в процесі конкурсу, що сприятиме підвищенню довіри до нього. Проект передбачає, що в разі, якщо суб'єкти формування конкурсної комісії у визначений законом термін не запропонують кандидатури до складу цієї комісії, то такі кандидатури запропонує уповноважений Верховної Ради з прав людини. Також встановлюються чіткі терміни внесення пропозицій щодо кандидатур до складу конкурсної комісії, її формування, визначаються вимоги до кандидатів до складу цієї комісії, права і обов'язки її членів.

Законопроект пропонує виключити ст. 28-1 закону України "Про Вищу раду правосуддя" щодо створення і діяльності Комісії з питань доброчесності та етики. Ця пропозиція, як зазначається в пояснювальній записці, враховує правову позицію Конституційного Суду, згідно з якою "орган або установу, утворену при конституційному органі, закон не може наділяти контрольною функцією в цьому конституційному органі".

Крім того, законопроект пропонує виключити із закону України "Про судоустрій і статус суддів" положення щодо встановлення максимальної кількості суддів Верховного Суду. Замість цього пропонується встановити загальне правило для визначення кількості суддів у суді, за яким ця функція покладається на Вищу раду правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України. Проект вилучає із закону №193-ІХ відповідні положення про порядок проведення відбору суддів у касаційні суди в складі Верховного Суду, пов'язані зі скороченням кількості суддів Верховного Суду.

Також законопроект з урахуванням позиції КС змінює процедури здійснення дисциплінарного провадження стосовно судді.

У пояснювальній записці також написано, що з метою забезпечення першочергових заходів щодо реформи органів прокуратури законопроект пропонує відповідні зміни, пов'язані зі зміною назв регіональних прокуратур на обласні прокуратури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА