17:40 24.06.2020

Голова ФГВФО не має повноважень втручатися в діяльність Конституційного Суду - КС

2 хв читати
Голова ФГВФО не має повноважень втручатися в діяльність Конституційного Суду - КС

Службові особи України позбавлені повноважень втручатися в діяльність Конституційного Суду (КСУ) і мають утримуватися від "нав'язування" свого бачення того, які рішення він має ухвалювати, повідомила керівник управління комунікацій КСУ і міжнародної співпраці Мар'яна Гайовська-Ковбасюк у середу на запит агентства "Інтерфакс-Україна" про лист директора-розпорядника ФГВФО Світлани Рекрут президенту Володимиру Зеленському.

"Переконана, що жодна службова особа в нашій країні не має повноважень через будь-які державні органи втручатися в діяльність КСУ, тим паче диктувати і нав'язувати своє бачення того, які рішення він має ухвалювати", - зазначила Гайовська-Ковбасюк.

Вона уточнила, що КСУ невідомо, що спонукало Рекрут звернутися до президента з проханням скликати Раду національної безпеки і оборони України (РНБО) "тільки тому, що до порядку денного засідань КСУ включено справу, яка тривалий час перебуває на розгляді і потребує ухвалення законного рішення".

Гайовська-Ковбасюк наголосила, що в цьому разі також незрозуміло, яким чином РНБО має діяти, оскільки незалежність судової влади і суддів гарантована державою і закріплена в Конституції.

Як повідомлялося, КСУ 30 червня о 12:00 продовжить розгляд справи за поданням Верховного Суду України (ВСУ) від 2015 року про відповідність Конституції закону №4452-VI "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Як зазначено в матеріалах суду, закон, зокрема, змістив вимоги вкладників - фізичних осіб, які перевищують розмір гарантованої фондом суми (200 тис. грн), з третьої на четверту чергу, а вимоги ФГВФО - з п'ятої на третю. У документі наголошується, що виплати гарантованого відшкодування не доходять до осіб, що перебувають у четвертій черзі і далі.

У поданні також зазначено, що коли гарантування вкладів фізичних осіб регулювалося законами від 2001 року, ФГВФО не мав повноважень щодо нормативного регулювання системи гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку, здійснення регулювання діяльності банків, а також введення тимчасової адміністрації та ліквідації банків.

У свою чергу Рекрут звернулася до Зеленського з проханням скликання РНБО у зв'язку з виниклою загрозою державного масштабу в економічній сфері, зазначивши, що наслідки використання відповідного прецеденту з поданні КС можуть мати "катастрофічний характер" і для діяльності фонду, і для Кабінету Міністрів та НБУ.

Директор-розпорядник ФГВФО наголосила, що визнання неконституційності фонду унеможливить виведення неплатоспроможних банків з ринку, а також задоволення вимог кредиторів неплатоспроможних банків, скасує вимоги до пов'язаних із такими банками осіб щодо відшкодування збитку.

Крім того, буде поставлено під питання виконання зобов'язань України у рамках чинних міжнародних програм і меморандумів, наголосила Рекрут.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА