14:34 26.06.2020

36,7% українців наприкінці квітня позитивно оцінювали діяльність Зеленського за рік президентства, 27,6% оцінювали його роботу негативно - опитування Центру Разумкова

3 хв читати
36,7% українців наприкінці квітня позитивно оцінювали діяльність Зеленського за рік президентства, 27,6% оцінювали його роботу негативно - опитування Центру Разумкова

36,7% опитаних оцінили діяльність президента України Володимира Зеленського за перший рік перебування при владі як "добре" або "дуже добре", 33,7% опитаних оцінили його роботу як "не погано і не добре", а 27,6% - як "досить погано" або "дуже погано", свідчать результати проведеного наприкінці квітня опитування Центру Разумкова.

У квітні частка тих, хто дотримувався думки, що президент захищає загальнонаціональні інтереси, становила 50%, а тих, хто вважав, що Зеленський захищає власні інтереси та інтереси свого політичного оточення - 33,1%.

При оцінці виконання Зеленським передвиборних обіцянок, найчастіше (більшість або відносна більшість) зазначали, що вони не виконані. Так, 71,5% вважали у квітні, що зовсім не виконана обіцянка президента відсторонення олігархів від впливу на політику, 70% - про створення нових робочих місць, 63% - про встановлення миру на сході України, 62% - боротьби з корупцією, 62% - впровадження реального народовладдя (зокрема через референдуми), 56% - зниження комунальних тарифів, 54% - про детінізацію економіки, легалізацію доходів, 53% - про підвищення пенсій, 50% - про забезпечення лікарень і шкіл фінансуванням та сучасним обладнанням, 47% - про підвищення зарплат педагогам і медикам, 46% - про недопущення тиску на бізнес правоохоронців.

При цьому 52% вважали, що частково виконано обіцянку оновлення влади, і 15% - що її повністю виконано, щодо створення "Держави в смартфоні" - забезпечення комунікації громадян із державними структурами через інтернет відповідно 47% і 13%.

44,4% вважають, що частково або повністю виконано обіцянку будівництва доріг за європейськими стандартами, 46% - що її зовсім не виконано.

3,5% опитаних вважали наприкінці квітня, що за період свого перебування на посаді президента Зеленський повністю виконає передвиборчі обіцянки, 32,7% дотримувалися думки, що він виконає більшу частину своїх обіцянок, 30,7% - що виконає меншу частину обіцянок, 25,2% - що практично не виконає їх.

37,7% респондентів наприкінці квітня оцінювали нову владу краще, ніж попередню. Ще приблизно стільки ж (38,6%) вважали, що нинішня влада нічим суттєво не відрізняється від попередньої, а 15,6% - що вона гірша за попередню.

62,7% українців вважали, що влада намагається поліпшити ситуацію в країні, але їй це поки що переважно не вдається зробити. 25,2% опитаних вважали, що влада лише імітує зусилля, і лише 8,7% відзначили вдалі дії влади.

42,3% опитаних зазначили у квітні, що загальна ситуація в країні за останній рік погіршилася, 33,2% - що вона не змінилася, а 15,2% - що вона покращилася.

Серед різних сфер суспільного життя респонденти найчастіше констатували погіршення ситуації в рівні цін і тарифів (56,9%) і в економічному становищі країни (50%). В інших сферах абсолютна або відносна більшість респондентів вказували на відсутність суттєвих змін протягом останнього року.

Так, вказали на відсутність змін у рівні свободи слова 60%, рівні демократії - 59%, пенсійному забезпеченні - 57%, оплаті праці - 56%, рівні добробуту сім'ї - 52%, дотриманні законності державними службовцями - 51%, відношенні влади до громадян - 49%, охороні здоров'я - 43%, міжнародному іміджі України - 36%.

Невелика частина респондентів побачила поліпшення ситуації при оцінці всіх сфер (від 7,4% у зміні економічної ситуації в країні до 21,3% при оцінці зміни міжнародного іміджу України).

Дослідження проводила соціологічна служба Центру Разумкова з 24 до 29 квітня 2020 року методом телефонного інтерв'ю на основі випадкової вибірки номерів мобільних і стаціонарних телефонів. Було опитано 2056 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% із імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА