19:42 27.06.2020

Лівія закликає США і ЄС ввести санкції проти ПВК "Вагнера"

2 хв читати
Лівія закликає США і ЄС ввести санкції проти ПВК "Вагнера"

У визнаному ООН уряді Лівії закликають США і Євросоюз ввести обмежувальні заходи щодо ПВК "Вагнера", яка, за твердженням Триполі, нещодавно захопила контроль над нафтовим родовищем, повідомляє в суботу турецьке агентство "Анадолу".

"Глава МВС Лівії (Фетхи Башага - ІФ) закликав Євросоюз включити ПВК "Вагнера" в санкційні списки за підтримку тероризму і вчинення злочинів проти людяності", - передає агентство.

За словами Башага, найманці, які захопили контроль над найбільшим нафтовим родовищем країни "Аш-Шарара", представляють загрозу безпеці Лівії.

"Уряд Лівії не дозволить російським найманцям контролювати нафтові об'єкти країни і депортує цих людей з військових баз країни", - наводить агентство його слова.

Крім того, за даними "Анадолу", постпред Лівії при ООН Тахір ес-Сані також закликав Євросоюз і Сполучені Штати ввести обмежувальні заходи проти ПВК "Вагнера".

У Лівії стверджують, що родовище захопили найманці з ПВК "Вагнера" спільно з суданським угрупованням "Джанджавід". Напередодні Національна нафтова корпорація Лівії заявила, що іноземні бійці присутні на території родовища з вечора 25 червня.

На початку червня арабські ЗМІ повідомили про початок відновлення видобутку на найбільшому в країні родовищі "Аш-Шарара", це підтвердила і нафтова корпорація.

Видобуток на найбільшому родовищі починається після піврічної зупинки. У січні 2020 року Лівійська національна армія (ЛНА) на чолі з фельдмаршалом Халіфою Хафтаром приступила до блокування об'єктів нафтової промисловості напередодні міжнародних переговорів у Берліні щодо нормалізації ситуації в Лівії. До списку цих об'єктів належать морські експортні термінали, родовища і нафтопроводи на сході і південному сході країни. В результаті робота нафтової інфраструктури країни з усього виробничого ланцюжка від видобутку сировини до його реалізації була паралізована.

Оператором проекту "Аш-Шарара" є спільне підприємство NOC з французькою Total, іспанською Repsol, австрійською OMV і норвезькою Equinor.

У Лівії протягом тривалого часу паралельно існують два органи виконавчої влади: засідає в Триполі УНЗ Фаєза Сараджа і тимчасовий кабінет Абдалли Абдуррахмана ат-Тані, який діє на сході країни і підтримуваний ЛНА.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявляв, що в Лівії присутні іноземні сили, що підтримують Лівійську національну армію (ЛНА). Зокрема, за словами турецького президента, йдеться про 2,5 тис. бійців приватної військової компанії (ПВК) "Вагнера", ще там 5 тис. солдатів з Судану, є солдати з Чаду і Нігера.

У травні низка ЗМІ повідомили з посиланням на доповідь співробітників моніторингової місії комітету ООН з санкцій щодо Лівії про те, що в країні зараз перебувають понад 1,2 тис. найманців з ПВК "Вагнера". Це громадяни Росії, Білорусі, Молдови, Сербії та України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА