12:08 28.06.2020

Зеленський: конституційні права громадян підказують, як берегти Україну і кожного українця

2 хв читати
Зеленський: конституційні права громадян підказують, як берегти Україну і кожного українця

Президент України Володимир Зеленський в День Конституції наголосив на важливості поваги конституційних прав громадян і закликав українців поважати закони держави, а не думати, як їх обійти.

"Думаю, саме сьогодні кожен з нас повинен чесно відповісти собі на просте, але важливе запитання: а що для тебе Конституція? Проста книга, яку читав так давно, що вже й не пам’ятаю? Права, якими хочу користуватися, та обов’язки, які б волів би не виконувати? Те, що постійно хочуть змінити політики? Чи міцний правовий фундамент, на якому тримається держава? А можливо, все простіше? Можливо, наша Конституція – це джерело відповідей? Відповідей, яких іноді потребує кожен із нас. Чи правильно ми живемо як країна і як суспільство? Чи достатньо робимо для того, щоб носити звання відповідального громадянина?",- сказав він у відеозверненні в неділю з нагоди Дня Конституції України.

Зеленський зазначив, що відповідно до першої статті Конституції Україна є суверенною, незалежною, демократичною, соціальною і правовою державою. "Я думаю, тут не вистачає ще одного твердження. Україна – неймовірна, красива і чарівна. І зовсім не обов'язково, щоб це було записано в Конституції. Достатньо, щоб це було викарбувано в нашому серці. І коли кожен з нас нарешті зрозуміє, що найкраща країна саме та, де ми народилися, тоді кожен із нас, усіма своїми справами та словами буде її берегти", – вказав він.

Президент пояснив, що для нього берегти Україну – це берегти кожного українця, і саме конституційні права громадянина є підказкою, як це робити.

"Ми маємо навчитись поважати права одне одного. Розуміти, що коло твоїх прав не може посягати на права іншої людини. Поважати закон, а не змагатися у кмітливості, як можна його обійти. Давайте пам’ятати про це кожного разу, коли заходимо в метро без маски, вмикаємо вночі музику, підпалюємо траву, рубаємо власний ліс, чи їдемо перевантаженою фурою. А особливо – пам'ятати в моменти, коли готові розірвати, віртуально чи реально, будь – кого, у кого є інша, ніж у тебе, думка", – наголосив він.

Зеленський переконаний, що з поваги до Конституції починається громадянське суспільство, а з поваги до прав кожного починається країна, яку поважає кожен.

"І особливо сьогодні, не лише в День Конституції, а й у День молоді, ми повинні пообіцяти собі, що передамо наступному поколінню нову країну. Країну не агресії та ненависті, а взаємної поваги, свободи та рівності. Давайте бути громадянами кожного дня, а не лише 28 червня. Бережімо себе! Бережімо людей навколо нас! Бережімо Україну! З Днем Конституції!", – сказав він у зверненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА