09:50 30.06.2020

Україна прагне долучитися до Стратегії ЄС з вакцинації від COVID-19 - віце-прем'єр Стефанішина

2 хв читати
Україна прагне долучитися до Стратегії ЄС з вакцинації від COVID-19 - віце-прем'єр Стефанішина

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявляє, що Україна хоче долучитися до Стратегії Європейського Союзу у сфері вакцинації для подолання COVID-19.

"Ми якраз нині ведемо дискусію про те, як Україна може долучитися до глобальних ініціатив із розробки або закупівлі вакцин. Зокрема, Європейська комісія кілька тижнів тому оприлюднила стратегію з вакцинації в рамках ЄС. Там є блок, який стосується міжнародної співпраці. Якраз цього тижня я вже детально спілкуватимуся з колегами з Єврокомісії про те, як Україна може долучитися до цих зусиль, як мінімум у порядку отримання оперативної інформації", - сказала Стефанішина в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що в Україні також відбувалися консультації з компаніями, які можуть брати участь або яким було б цікаво брати участь у цьому процесі.

"Ми спілкувалися з країнами Європи, і багато чуємо про те, що є сенс інвестувати зусилля в розроблення ліків. На сьогодні я знаю, що найбільші фармацевтичні компанії України вже в співпраці з іноземними фармкомпаніями працюють над розробкою ліків. Тому ми, з одного боку, хочемо бути в тренді та політичному діалозі щодо глобальних ініціатив із вакцинації, але водночас ми розуміємо, що не потрібно забувати про питання розробки ліків. Наразі дуже важко спрогнозувати, який із цих засобів боротьби з коронавірусом буде ефективнішим", - додала віце-прем'єр.

Стефанішина поскаржилася, що в Україні дуже мало потужностей для виробництва вакцини або компонентів для вакцинації, але наголосила, що в країні дуже потужний фармацевтичний бізнес.

"На своєму рівні я забезпечую, щоб ми були в політичному дискурсі на рівні ЄС щодо вакцинації, тому що ця політика лише формується, і ми вже маємо бути її частиною", - зазначила вона.

Як повідомлялося, голова Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн закликала міжнародну спільноту об'єднати зусилля для забезпечення загального доступу до коронавірусних вакцин, тестів і методів лікування.


Повний текст інтерв'ю із Стефанішиною буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА