07:42 01.07.2020

Газпром повернув Польщі переплату за газ за рішенням арбітражу, продовжує оскаржувати рішення

2 хв читати
Газпром повернув Польщі переплату за газ за рішенням арбітражу, продовжує оскаржувати рішення

"Газпром" повернув польському імпортеру PGNiG переплату за газ згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, повідомляє "Газпром експорт".

За даними PGNiG, йдеться про $ 1,5 млрд.

"Сьогодні ТОВ "Газпром експорт" перерахувало польській компанії PGNiG кошти, належні до повернення в зв'язку з рішенням арбітражного трибуналу щодо перегляду ціни з 2014 року за контрактом купівлі-продажу газу в Республіку Польща", - повідомили журналістам в "Газпром експорті".

Глава польської компанії PGNiG Єжи Квечинський у своєму Твіттері опублікував посилання на новину "Інтерфаксу" про це і додав свій коментар. "Ми знаємо, що переплачені гроші прийшли від "Газпрому". Ми чекаємо підтвердження, коли вони опиняться у нас на рахунку, про що відразу повідомимо вам", - написав він.

"Водночас ПАТ "Газпром" і ТОВ "Газпром експорт" продовжують оскарження в установленому порядку цього рішення арбітражного трибуналу. Перерахування коштів не несе шкоди для позиції ПАТ "Газпром" і ТОВ "Газпром експорт" під час оскарження", - додали в російській компанії.

PGNiG ініціювала арбітражний розгляд проти ПАТ "Газпром" і "Газпром експорт" у 2015 році з вимогою про перегляд ціни на природний газ, що поставляється до Польщі за контрактом від 25 вересня 1996 року. Він передбачав поставку понад 10 млрд куб. м газу на рік, мінімальна річна контрактна кількість - 8,7 млрд куб. м на рік. Договір діє до 2022 року.

"Газпром" відбив у своїй звітності за 2019 рік резерви на виплату цієї суми.

30 березня Стокгольмський арбітраж прийняв рішення скорегувати формулу ціни за контрактом на поставку газу в Польщу газопроводом "Ямал-Європа" ретроактивно з 1 листопада 2014 року. PGNiG і "Газпром експорт" раніше в червні підписали доповнення до договору на поставку газу газопроводом "Ямал-Європа" від 1996 року, узгодивши термін виплати ретроактивного платежу до 1 липня.

"Газпром" і "Газпром експорт" 29 травня оскаржили в суді округу Свеа остаточне рішення арбітражного трибуналу. Втім, PGNiG вже коментувала, що апеляція розглядає дану справу тільки процедурно, і неможливо змінити рішення по суті. Зокрема, апеляція "Газпрому" не впливає на рішення арбітражу про зміну формули ціни, яку тепер обидві сторони договору мають застосовувати, переконана польська компанія.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА