19:48 02.07.2020

Президент і уряд наполегливо вмовляли правління НБУ і питання відставки Смолія було справою часу

2 хв читати
Президент і уряд наполегливо вмовляли правління НБУ і питання відставки Смолія було справою часу

Президент Володимир Зеленський і уряд тривалий час наполегливо умовляли і переконували правління Нацбанку змінити свою позицію, однак безуспішно, тому питання відставки глави НБУ Якова Смолія було лише питанням часу, заявив екс-міністр фінансів, позаштатний радник глави Офісу президента Ігор Уманський.

"Багатомісячні вмовляння і переконання правлінням не сприймалися. До того ж умовляння не тільки з боку президента, уряду (...), а також з боку МВФ. Тому рішення про звільнення Смолія було єдино правильним", - написав він у Facebook у четвер.

Він також додав, що для розгляду у Верховній Раді було підготовлено постанову про "недовіру" Смолію, а стримувала від звільнення лише можлива негативна реакція МВФ.

"Після сьогоднішньої заяви МВФ з приводу цієї відставки маємо чергове підтвердження, що президента весь час вводили в оману. Для МВФ визначальним є принцип роботи регулятора, а не персоналії, які його очолюють", - написав Уманський.

Екс-міністр фінансів також висловив думку, що форма заяви і час її виходу, обрані Смолієм, спрямовані на можливий захист від майбутніх кримінальних переслідувань і розгойдування ситуації, зокрема, привели до зриву розміщення єврооблігацій України.

"Смолій міг піти будь-яким способом. І тільки від нього залежало - піти гідно, або як негідник. Оцінку цьому повинно дати ринкове середовище і, безумовно, правоохоронна система", - вважає радник глави ОП.

Як повідомлялося, увечері 1 липня стало відомо, що глава НБУ Смолій подав президенту заяву про відставку і пояснив її систематичним політичним тиском, здійснюваним на НБУ протягом тривалого часу. "Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні", - заявив Смолій.

Зеленський у четвер прийняв його відставку і передав на розгляд Верховної Ради проект постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ, а парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав цю постанову.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА