18:09 06.07.2020

Відновлення світової економіки до кінця 2021 року поставлено під сумнів

3 хв читати

Повне відновлення світової економіки після сильного спаду на тлі спалаху коронавірусу неможливе цього року, а в 2021 році його перспективи багато в чому залежатимуть від того, що відбувається нині, пише Bloomberg.

Як зазначає агентство, такий сценарій мало хто міг очікувати на початку року, коли багато економістів прогнозували економічне зростання, а впевненість інвесторів підтримав висновок торговельної угоди між США і Китаєм.

Незважаючи на масштабні стимулюючі заходи, вжиті в умовах пандемії, світ переживає найбільшу економічну кризу з часів Великої депресії. Хоча деякі показники виробничої діяльності та роздрібного продажу поліпшуються, сподівання на V-подібне відновлення розвіюються.

Голова Федерального резервного банку (ФРБ) Річмонда Томас Баркин порівняв нинішню траєкторію, якою рухається економіка, зі спуском на ліфті перед підйомом пішки.

Головний економіст Світового банку Кармен Рейнгарт, у свою чергу, зазначила на конференції Bloomberg Invest Global наприкінці червня, що необхідно відрізняти відскік і відновлення економіки.

"Справжнє відновлення означає, що ви так само заможні, як були до кризи, я вважаю, що ми далекі від цього", - сказала вона.

Багато чого залежатиме від ситуації з поширенням коронавірусу і розробкою вакцини, зазначає Bloomberg. Навіть у тих країнах, де епідемію вдалося взяти під контроль, часто виникають нові спалахи.

За оцінкою Міжнародного валютного фонду (МВФ), до кінця року доходи на душу населення знизяться в 170 країнах світу (90% від загальної кількості). У січні МВФ прогнозував, що 160 країн продемонструють зростання економіки і доходів населення.

При цьому до кінця 2021 року світовий ВВП, найімовірніше, буде нижчим, ніж наприкінці 2019 року, вважають економісти HSBC Holdings Plc.

Голова ФРС Джером Павелл раніше попередив про збереження великої невизначеності щодо відновлення економіки США, а голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард заявила, що економічне відновлення буде "стриманим".

Водночас деякі інвестори та аналітики продовжують розраховувати на V-подібне відновлення. Економісти Morgan Stanley зберігають свій прогноз, відзначаючи позитивні економічні дані в США та Європі. Аналітики Goldman Sachs, у свою чергу, погіршили прогнози для економіки США в цьому кварталі, але очікують поліпшення ситуації у вересні.

Індикатор MSCI All-Country World Index додав приблизно 40% із рівня, до якого він впав у березні. Однак із початку року його значення знизилося на 6%.

Країни, що розвиваються, цього року більше не будуть двигуном світового економічного зростання. За прогнозом Світового банку, їхній ВВП знизиться на 2,5% - це найгірший показник із початку спостережень в 1960 році.

Наслідки кризи для ринку праці також буде неможливо подолати в другій половині 2020 року навіть за оптимістичного сценарію, прогнозує Міжнародна організація праці (МОП), яка повідомила, що в другому кварталі кількість відпрацьованих годин була на 14% нижче, ніж до спалаху коронавірусу.

Крім цього, Bloomberg зазначає, що можливості державної підтримки, яка вже досягла $11 трлн, будуть обмежені через рекордний рівень заборгованості.

Водночас центробанки знизили процентні ставки до рекордно низьких рівнів. Регулятори також проводять різні програми викупу активів. За прогнозом Morgan Stanly, баланс центробанків у США, єврозоні, Японії та Великій Британії до кінця 2021 року зросте на $13 трлн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА