11:57 08.07.2020

Суд утретє проводить засідання з обрання запобіжного заходу Порошенку

3 хв читати
Суд утретє проводить засідання з обрання запобіжного заходу Порошенку

Печерський районний суд Києва в середу продовжив засідання з розгляду клопотання слідства про обрання запобіжного заходу п'ятому президенту України Петру Порошенку у вигляді особистого зобов'язання у справі про призначення Сергія Семочка заступником голови Служби зовнішньої розвідки (СЗР).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні є учасники процесу - Порошенко, його адвокати та представники прокуратури.

Біля будівлі суду, як і в попередні рази, зібралася численна акція на підтримку Порошенка.

"Ще раз дякую, що ви втретє прийшли під Печерський суд, щоб сказати "ні" "зеленій владі"... Я йду на це судилище з вашою підтримкою і вашою допомогою", - сказав Порошенко, звертаючись до присутніх біля суду, серед яких депутати від "Європейської солідарності", волонтери, активісти.

Порошенко назвав злочином той факт, що в ніч на середу, перед засіданням з обрання запобіжного заходу, Печерський суд продовжив термін досудового розслідування у справі, в якій він є підозрюваним.

Як повідомлялося, 10 червня Порошенко прийшов на допит до ДБР як свідок у справі про незаконне переміщення картин через держкордон, співробітники бюро вручили йому підозру в іншій справі - про призначення Сергія Семочка першим заступником голови СЗР. Порошенко і його адвокати стверджують, що підозру було вручено неналежним чином.

Суть підозри, за версією слідства, зводиться до того, що Порошенко, будучи президентом України, в 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військового посадовця - голову СЗР України - до перевищення ним влади і службових повноважень, тобто до умисного здійснення дій, що явно виходять за межі наданих йому прав і повноважень, вчиненому в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 КК України). Йдеться про те, що Порошенко нібито змусив голову СЗР призначити Семочка першим заступником СЗР за відсутності штатної посади.

В Офісі генпрокурора спочатку заявили про подання до суду клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 10 млн грн.

18 червня прокурори в Печерському суді заявили клопотання про обрання запобіжного заходу для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань. В Офісі генпрокурора заявляли про намір перенести судове засідання, оскільки напередодні помер батько Порошенка. Сам Порошенко наполягав на слуханні за клопотанням, проте того дня суд не ухвалив рішення і було оголошено перерву в засіданні до 1 липня у зв'язку зі зміненим клопотанням.

1 липня Порошенко був на допиті в ДБР як підозрюваний, і, як стверджують у бюро, відмовився від давання свідчень по суті пред'явленої йому підозри. Після цього Печерський суд продовжив засідання з обрання запобіжного заходу, але рішення за клопотанням знову не було ухвалено, - суд оголосив перерву в засіданні до 8 липня, аргументувавши необхідністю уточнення інформації стосовно врученої Порошенку підозри.

В оголошеному в суді клопотанні прокурори просили про запобіжний захід для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань на час досудового розслідування - до 10 липня.

Напередодні засідання суду 8 липня той самий Печерський суд за клопотанням слідства продовжив термін досудового розслідування у справі про призначення Семочка, в якій Порошенко є підозрюваним, ще на три місяці - до 10 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА