12:46 08.07.2020

Суд допитує понятого під час вручення Порошенку підозри в ДБР

3 хв читати
Суд допитує понятого під час вручення Порошенку підозри в ДБР

Печерський районний суд Києва під час засідання в середу з обрання запобіжного заходу п'ятому президенту України Петру Порошенку допитує понятого під час вручення Порошенку підозри в Державному бюро розслідувань.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", понятого Руслана Шевчука, чий підпис стоїть під документом про вручення підозри Порошенку, викликано до суду для надання пояснень щодо обставин вручення підозри.

Шевчук під присягою намагається розповісти суду, що його викликали понятим під час процесуальних дій у бюро з Порошенком. "Мене попросили взяти участь, я взяв участь", - сказав він.

"Петро Олексійович сказав: "Я не відмовляюся (отримувати повідомлення про підозру - ІФ), у вас (співробітників правоохоронних органів, які вручали підозру - ІФ) немає повноважень. Я так розумію, генеральний прокурор мав усе це вручати", - сказав Шевчук.

"Нікого не бійтеся і не лякайтеся, ви ні в чому не винні", - сказав адвокат Порошенка Ігор Головань понятому під час допиту.

Як повідомлялося, 10 червня Порошенко прийшов на допит до ДБР як свідок у справі про незаконне переміщення картин через держкордон, співробітники бюро вручили йому підозру в іншій справі - про призначення Сергія Семочка першим заступником голови СЗР. Порошенко і його адвокати стверджують, що підозру було вручено неналежним чином.

Суть підозри, за версією слідства, зводиться до того, що Порошенко, будучи президентом України, в 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військового посадовця - голову СЗР України - до перевищення ним влади і службових повноважень, тобто до умисного здійснення дій, що явно виходять за межі наданих йому прав і повноважень, вчиненому в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 КК України). Йдеться про те, що Порошенко нібито змусив голову СЗР призначити Семочка першим заступником СЗР за відсутності штатної посади.

В Офісі генпрокурора спочатку заявили про подання до суду клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 10 млн грн.

18 червня прокурори в Печерському суді заявили клопотання про обрання запобіжного заходу для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань. В Офісі генпрокурора заявляли про намір перенести судове засідання, оскільки напередодні помер батько Порошенка. Сам Порошенко наполягав на слуханні за клопотанням, проте того дня суд не ухвалив рішення і було оголошено перерву в засіданні до 1 липня у зв'язку зі зміненим клопотанням.

1 липня Порошенко був на допиті в ДБР як підозрюваний, і, як стверджують у бюро, відмовився від давання свідчень по суті пред'явленої йому підозри. Після цього Печерський суд продовжив засідання з обрання запобіжного заходу, але рішення за клопотанням знову не було ухвалено, - суд оголосив перерву в засіданні до 8 липня, аргументувавши необхідністю уточнення інформації стосовно врученої Порошенку підозри.

В оголошеному в суді клопотанні прокурори просили про запобіжний захід для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань на час досудового розслідування - до 10 липня.

Напередодні засідання суду 8 липня той самий Печерський суд за клопотанням слідства продовжив термін досудового розслідування у справі про призначення Семочка, в якій Порошенко є підозрюваним, ще на три місяці - до 10 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА