13:33 08.07.2020

Суд допитав понятих під час вручення Порошенку підозри в ДБР

4 хв читати
Суд допитав понятих під час вручення Порошенку підозри в ДБР

Печерський районний суд Києва під час засідання в середу з обрання запобіжного заходу п'ятому президенту України Петру Порошенку допитав понятих під час вручення Порошенку підозри в Державному бюро розслідувань.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", понятого Руслана Шевчука, чий підпис стоїть під документом про вручення підозри Порошенку, викликано до суду для надання пояснень щодо обставин вручення підозри.

Шевчук під присягою намагається розповісти суду, що його викликали понятим під час процесуальних дій у бюро з Порошенком. "Мене попросили взяти участь, я взяв участь", - сказав він.

"Петро Олексійович сказав: "Я не відмовляюся (отримувати повідомлення про підозру - ІФ), у вас (співробітників правоохоронних органів, які вручали підозру - ІФ) немає повноважень. Я так розумію, генеральний прокурор мав усе це вручати", - сказав Шевчук.

"Нікого не бійтеся і не лякайтеся, ви ні в чому не винні", - сказав адвокат Порошенка Ігор Головань понятому під час допиту.

"Ви хотіли вручити документи, він (Порошенко) відмовився", - сказав понятий, відповідаючи на запитання сторони обвинувачення. При цьому він додав, що це все фіксувалося на відео.

Другий понятий Олександр Калинчук, також викликаний для давання показань свідка, повідомив суду, що під час процесуальних дій у ДБР тиску на нього не чинили.

"Я йшов у своїх справах у бік ТРЦ "Україна", до мене підійшла людина, представилася співробітником ДБР і попросила бути присутнім на процесуальній дії в ДБР", - сказав він.

Калинчук додав: "Людина хотіла, щоб Петро Олексійович ознайомився з документами. Петро Олексійович відмовився приймати документи... Людина почала читати, але Петро Олексійович покинув приміщення".

"Ми (поняті) засвідчили, що Петро Олексійович відмовився отримувати документи", - сказав понятий.

За словами Калинчука, було багато документів, з якими він ознайомився, конкретного їх змісту він не пам'ятає. "Ми поставили підпис під тим, що Петро Олексійович відмовляється (отримувати повідомлення про підозру - ІФ)",- сказав він.

У свою чергу Порошенко заявив: "Була не відмова, а вимога надати всі необхідні документи, зокрема постанову".

Крім того, адвокат Порошенка Ілля Новіков у перерві засідання суду зазначив: "Понятим їхні права та обов'язки не пояснили. Що саме вони підписали, вони не пам'ятають". За словами адвоката, претензій до понятих бути не може, "є запитання до прокурорів, які не пояснили понятим їхні права та обов'язки".

Як повідомлялося, 10 червня Порошенко прийшов на допит до ДБР як свідок у справі про незаконне переміщення картин через держкордон, співробітники бюро вручили йому підозру в іншій справі - про призначення Сергія Семочка першим заступником голови СЗР. Порошенко і його адвокати стверджують, що підозру було вручено неналежним чином.

Суть підозри, за версією слідства, зводиться до того, що Порошенко, будучи президентом України, в 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військового посадовця - голову СЗР України - до перевищення ним влади і службових повноважень, тобто до умисного здійснення дій, що явно виходять за межі наданих йому прав і повноважень, вчиненому в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 КК України). Йдеться про те, що Порошенко нібито змусив голову СЗР призначити Семочка першим заступником СЗР за відсутності штатної посади.

В Офісі генпрокурора спочатку заявили про подання до суду клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 10 млн грн.

18 червня прокурори в Печерському суді заявили клопотання про обрання запобіжного заходу для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань. В Офісі генпрокурора заявляли про намір перенести судове засідання, оскільки напередодні помер батько Порошенка. Сам Порошенко наполягав на слуханні за клопотанням, проте того дня суд не ухвалив рішення і було оголошено перерву в засіданні до 1 липня у зв'язку зі зміненим клопотанням.

1 липня Порошенко був на допиті в ДБР як підозрюваний, і, як стверджують у бюро, відмовився від давання свідчень по суті пред'явленої йому підозри. Після цього Печерський суд продовжив засідання з обрання запобіжного заходу, але рішення за клопотанням знову не було ухвалено, - суд оголосив перерву в засіданні до 8 липня, аргументувавши необхідністю уточнення інформації стосовно врученої Порошенку підозри.

В оголошеному в суді клопотанні прокурори просили про запобіжний захід для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань на час досудового розслідування - до 10 липня.

Напередодні засідання суду 8 липня той самий Печерський суд за клопотанням слідства продовжив термін досудового розслідування у справі про призначення Семочка, в якій Порошенко є підозрюваним, ще на три місяці - до 10 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА