16:22 08.07.2020

Розслідування справи Порошенка про призначення Семочка завершено, клопотання про запобіжний захід не підлягає розгляду - адвокат Новіков

3 хв читати
Розслідування справи Порошенка про призначення Семочка завершено, клопотання про запобіжний захід не підлягає розгляду - адвокат Новіков

Розслідування кримінального провадження стосовно п'ятого президента України, лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка про призначення Сергія Семочка першим заступником глави Служби зовнішньої розвідки завершено попри те, що його нещодавно було продовжено на три місяці, повідомив адвокат Ілля Новіков.

"В ОГПУ паніка. Вчора вночі до 0:30 вони переконували суддю Печерського суду Батрин у тому, що їм потрібні ще три місяці для завершення слідства про призначення Семочка. А сьогодні з'ясувалося, що вони ще вчора це слідство завершили. Суддя Батрин марно старалася. Клопотання про запобіжний захід Порошенку не підлягає розгляду", - написав Новіков у своєму Facebook у середу.

При цьому він оприлюднив скан повідомлення Державного бюро розслідувань (ДБР) про завершення відповідного досудового розслідування 7 липня, в якому значиться, що зібрані за час розслідування докази достатні для складання обвинувального акта.

Як заявив Новіков на судовому засіданні, захист хотів би заслухати керівника слідчої групи Державного бюро розслідувань Олега Корецького, а також генерального прокурора Ірину Венедіктову.

У свою чергу співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко підтвердила цю інформацію і повідомила, що прокурори не можуть надати в суді завірені генпрокурором документи про завершення досудового розслідування.

"Сьогодні вночі Печерський суд прийняв рішення про продовження розслідування у так званій справі Семочка, прокуратура Зеленського вимагала від суду запобіжний захід для Порошенка до 10 липня. Щойно прокурори заявили, що..... розслідування завершено, тобто за годину, а не за 3 місяці, й справу передають до суду. При цьому прокурори не можуть надати в суді не копії, а засвідчені генпрокурором документи про закінчення досудового розслідування. Це фарс", - написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, 10 червня Порошенко прийшов на допит до ДБР як свідок у справі про незаконне переміщення картин через держкордон, співробітники бюро вручили йому підозру в іншій справі - про призначення Сергія Семочка першим заступником голови СЗР. Порошенко і його адвокати стверджують, що підозру було вручено неналежним чином.

Суть підозри, за версією слідства, зводиться до того, що Порошенко, будучи президентом України, в 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військового посадовця - голову СЗР України - до перевищення ним влади і службових повноважень, тобто до умисного здійснення дій, що явно виходять за межі наданих йому прав і повноважень, вчиненому в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 КК України). Йдеться про те, що Порошенко нібито змусив голову СЗР призначити Семочка першим заступником СЗР за відсутності штатної посади.

В Офісі генпрокурора спочатку заявили про подання до суду клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 10 млн грн.

18 червня прокурори в Печерському суді заявили клопотання про обрання запобіжного заходу для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань. В Офісі генпрокурора заявляли про намір перенести судове засідання, оскільки напередодні помер батько Порошенка. Сам Порошенко наполягав на слуханні за клопотанням, проте того дня суд не ухвалив рішення і було оголошено перерву в засіданні до 1 липня у зв'язку зі зміненим клопотанням.

1 липня Порошенко був на допиті в ДБР як підозрюваний, і, як стверджують у бюро, відмовився від давання свідчень по суті висунутої йому підозри. Після цього Печерський суд продовжив засідання з обрання запобіжного заходу, але рішення за клопотанням знову не було ухвалено, - суд оголосив перерву в засіданні до 8 липня, аргументувавши необхідністю уточнення інформації стосовно врученої Порошенку підозри.

В оголошеному в суді клопотанні прокурори просили про запобіжний захід для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань на час досудового розслідування - до 10 липня.

Напередодні засідання суду 8 липня той самий Печерський суд за клопотанням слідства продовжив термін досудового розслідування у справі про призначення Семочка, в якій Порошенко є підозрюваним, ще на три місяці - до 10 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА