17:22 08.07.2020

Клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку залишено без розгляду

3 хв читати
Клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку залишено без розгляду

Суд залишив без розгляду клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу п'ятому президентові України, лідеру партії "Європейська солідарність" Петру Порошенку.

"Клопотання слідчого... стосовно Порошенка залишити без розгляду", - оголосив рішення в середу на засіданні слідчий суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк.

Раніше під час засідання суду прокурор у процесі заявив: "Сьогодні слідчий повідомив про завершення досудового розслідування... тому вважаємо продовження розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу неможливим".

Після завершення засідання суду Порошенко назвав таке рішення судді "першою маленькою, але дуже важливою перемогою".

"Перша маленька, але дуже важлива наша з вами перемога. Навіть Печерський суд ... нікчемне клопотання Офісу генпрокурора прийняв рішення залишити без розгляду й повернути адресатові", - сказав він людям, які зібралися біля суду на його підтримку.

"Сьогодні ми не просто перемогли, вони почали нас боятися. Проблема не лише в тому, що вони почуваються загнаними в кут... їхня камарилья перестає виконувати злочинні накази про переслідування опозиції", - сказав Порошенко.

У цьому контексті політик заявив, що сьогодні він із своїми прибічниками не проводитиме мітинг перед будівлею Офісу президента.

"Як виняток, ми прийняли рішення сьогодні поки що на Банкову не йти... Але це не означає, що ми відмовляємося від цієї форми захисту національних інтересів", - додав Порошенко.

Як повідомлялося, 10 червня Порошенко прийшов на допит до ДБР як свідок у справі про незаконне переміщення картин через держкордон, співробітники бюро вручили йому підозру в іншій справі - про призначення Сергія Семочка першим заступником голови СЗР. Порошенко і його адвокати стверджують, що підозру було вручено неналежним чином.

Суть підозри, за версією слідства, полягає в тому, що Порошенко, будучи президентом України, в 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військового посадовця - голову СЗР України - до перевищення ним влади і службових повноважень, тобто до умисного здійснення дій, що явно виходять за межі наданих йому прав і повноважень, вчиненому в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 КК України). Йдеться про те, що Порошенко нібито змусив голову СЗР призначити Семочка першим заступником СЗР за відсутності штатної посади.

В Офісі генпрокурора спочатку заявили про подання до суду клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 10 млн грн.

18 червня прокурори в Печерському суді заявили клопотання про обрання запобіжного заходу для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань. В Офісі генпрокурора заявляли про намір перенести судове засідання, оскільки напередодні помер батько Порошенка. Сам Порошенко наполягав на слуханні за клопотанням, проте того дня суд не ухвалив рішення і було оголошено перерву в засіданні до 1 липня у зв'язку зі зміненим клопотанням.

1 липня Порошенко був на допиті в ДБР як підозрюваний, і, як стверджують у бюро, відмовився від давання свідчень по суті висунутої йому підозри. Після цього Печерський суд продовжив засідання з обрання запобіжного заходу, але рішення за клопотанням знову не було ухвалено, - суд оголосив перерву в засіданні до 8 липня, аргументувавши необхідністю уточнення інформації стосовно врученої Порошенку підозри.

В оголошеному в суді клопотанні прокурори просили про запобіжний захід для Порошенка у вигляді особистих зобов'язань на час досудового розслідування - до 10 липня.

Напередодні засідання суду 8 липня той самий Печерський суд за клопотанням слідства продовжив термін досудового розслідування у справі про призначення Семочка, в якій Порошенко є підозрюваним, ще на три місяці - до 10 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятувальників

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА