18:08 08.07.2020

Голова Нацполіції: Ситуація у Кагарлику - демотивація для самих поліцейських і проекція суспільства загалом

4 хв читати
Голова Нацполіції: Ситуація у Кагарлику - демотивація для самих поліцейських і проекція суспільства загалом

Поліція змінює підходи до роботи Служби внутрішньої безпеки, посилює відбір на керівні посади, щоб мінімізувати факти жорстокості з боку поліцейських, але проблема ментального здоров'я нації має вирішуватися на загальнодержавному рівні, вважає голова Національної поліції України Ігор Клименко.

"Такі ситуації як у Кагарлику, Павлограді, Врадіївці - неприйнятні для поліції. Ми всі переживаємо за імідж поліції. 10 осіб, які вчинили ці жахливі злочини, нівелювали все хороше, що зробили 130 тисяч людей особового складу", - розповів Клименко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив: "Ярлик суспільства - "поліцейський - погана людина" - стає дуже сильною демотивацією для поліцейських".

При цьому Клименко звернув увагу на те, що ситуацію в Кагарлику "не намагалися замовчати", і самі співробітники сектору реагування патрульної поліції затримали поліцейського, який скоїв цей злочин.

Говорячи про те, як не допустити, або хоча б мінімізувати такі злочини серед поліцейських, Клименко сказав: "Можна просто сказати "ми кожного покараємо" і покарати кожного, що ми, власне, і робимо. Але питання ж в іншому: не допустити, щоб така система працювала".

Голова Нацполіції уточнив, що вже підписав концепцію нової роботи підрозділу внутрішньої безпеки. "Тепер цей підрозділ займатиметься розслідуванням і дрібних правопорушень, які вчинені або можуть бути вчинені нашими співробітниками", - пояснив він.

На переконання Клименка, кожен керівник має відбиратися дуже суворо, необхідно перевіряти не лише рівень підготовки і знань, а й особистісні якості, психологічні, адже саме керівник бачить безпосередньо своїх підлеглих і найменші зміни у їхній поведінці.

На думку голови Нацполіції, складно прорахувати неадекватну поведінку людини в суспільстві.

"У країні має розвиватися і психологічна служба, і психіатричний напрям, щоб на ранніх етапах, ще під час навчання у школі, в інституті був контроль за ментальним здоров'ям нації", - сказав Клименко.

"Наприклад, цивільна людина закінчила школу, інститут і прийшла працювати до поліції. Ми не знаємо про неї нічого. І починаємо вивчати. А які відхилення, можливо, у неї були вчора, не відомо. Вона може бути прекрасною ввічливою людиною, а через деякий час проявлятимуться її приховані негативні сторони - почне брати хабарі або когось бити, або вступить до злочинного угруповання", - пояснив голова Нацполіції.

При цьому він додав: "Тож жорстокість поліцейських - це проекція всього суспільства".

Клименко поскаржився на те, що ініціативу конкурсного відбору кожного поліцейського реалізувати неможливо. "У мене запитання: в підрозділах у нас на третину, а то й більше некомплект, - який конкурс, серед кого його проводити? У багатьох маленьких районах немає молоді з освітою і бажанням працювати. З іншого боку, ми не можемо набирати на роботу будь-кого, інакше знову буде "Кагарлик", - додав голова Нацполіції.

Як повідомлялося, 24 травня до поліції надійшло повідомлення про те, що до лікарні Кагарлика звернулася жінка, 1994 р. н., із повідомленням про побиття та зґвалтування. За її словами, до цих правопорушень причетні співробітники поліції. Першочергова перевірка повідомлення співробітниками департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції підтвердила причетність поліцейських до побиття та зґвалтування жінки, яку напередодні доставляли у відділ поліції для надання пояснень щодо крадіжок майна.

Співробітники органів внутрішньої безпеки Нацполіції затримали двох співробітників місцевого відділу поліції. 26 травня Голосіївський районний суд Києва обрав їм запобіжний захід у вигляді безальтернативного тримання під вартою.

2 липня Слідчі територіального управління ДБР у Києві повідомили про підозру оперуповноваженому Кагарлицького відділення Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області в катуванні, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.127 Кримінального кодексу України). Слідство встановило, що в ніч на 24 травня міліціонер за вказівкою безпосереднього керівника утримував руки потерпілої в той час, як його керівник надів протигаз на жінку та з метою отримання викривальних показів періодично затискав дихальну трубку.

Після початку досудового розслідування до ДБР почали звертатися особи з повідомленнями про факти тортур, які відбувалися в Кагарлицькому відділенні поліції. За даними слідства, на початку січня 2020 року співробітники цього відділення поліції, раніше підозрювані в тортурах і зґвалтуванні, катували двох осіб з метою отримання визнання у скоєнні крадіжок.

За цими фактами слідчі ДБР повідомили про підозру ще одному співробітнику відділення поліції, а також затриманим у травні оперуповноваженому та начальникові одного з секторів, які наразі перебувають у Київському слідчому ізоляторі (ч.2 ст.127 КК).

Отже, загалом слідчі ДБР повідомили про підозру вже чотирьом співробітникам Кагарлицького відділення поліції.


Повний текст інтерв'ю Клименка буде розміщено на сайті "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА