13:55 09.07.2020

Середній рівень колективного імунітету до COVID-19 в Україні - 5,2% - дослідження "Сінево"

3 хв читати
Середній рівень колективного імунітету до COVID-19 в Україні - 5,2% - дослідження "Сінево"

Рівень колективного імунітету до вірусу COVID-19 в Україні в середньому становить 5,2%.

Такі дані наводить прес-служба лабораторії "Сінево" з посиланням на результати перших півтора місяця імунологічного тестування населення.

За результатами дослідження на антитіла G, що свідчать про наявність імунітету до COVID-19, яке у всіх лабораторія "Сінево" пройшли понад 10 тис. осіб на всій території України, найвищий рівень колективного імунітету зафіксовано у західному регіоні - майже 11%. Зокрема, у Луцьку антитіла G виявлені у 13% клієнтів, Івано-Франківську - 14%, Чернівцях - 14%, Рівному - 13%.

Найнижчий рівень колективного імунітету до COVID-19 дослідники "Сінево" зафіксували в південному регіоні країни - в середньому 2%. Зокрема, в Одесі - 2%, Миколаєві - 2%, Херсоні - 1%.

В інших регіонах (північ, центр, схід) рівень колективного імунітету становить 3-5%.

При цьому найвищий відсоток антитіл G виявлено у дітей до семи років - 9%, у осіб віком від 8 до 20 років - 3,5%, від 20 до 40 років - 4%, від 41 до 60 років - 6%, у осіб віком 60 років і старше - 7%.

Найбільший попит на здійснення досліджень на імунітет до COVID-19 спостерігався серед жителів Києва. При цьому за результатами тестування у столиці позитивний результат аналізу на антитіла G був виявлений лише у 3% клієнтів, у Київській області - приблизно 7%.

За словами директора з розвитку "Сінево" Миколи Бутенка, результати перших півтора місяця тестування в Україні показали: статистику в країні можна порівняти з ситуацією у світі.

"В середньому рівень колективного імунітету в Україні становить 5%. Наприклад, такий самий показник колективного імунітету в Іспанії. Це дає підстави говорити, що на сьогодні колективного імунітету в Україні фактично немає", - сказав він.

При цьому Бутенко зазначив, що рівень колективного імунітету у країні суттєво відрізняється залежно від регіону. Зокрема, в окремих містах Західної України - Ковель або Мукачево - відсоток імунних осіб досягає навіть 20-30%, що дає змогу припускати, що жителі цього регіону, ймовірно, більш захищені перед другою хвилею епідемії.

"Водночас у південній частині України середній рівень колективного імунітету становить лише 2%. Це свідчить про те, що населення регіону з вірусом практично не стикалося, і в разі другої хвилі цей регіон перебуватиме в зоні підвищеного ризику", - наголосив Бутенко.

Крім тестування на антитіла G, "Сінево" проводить тестування на антитіла А, які показують активну фазу хвороби. Зокрема, з початку тестування лабораторія виконала понад 7,5 тис. таких тестів. Із них позитивний результат було виявлено у 8,6% клієнтів. Це середній показник серед всіх областей, де лабораторія проводила тестування на антитіла А.

Аналогічно ситуації з антитілами G. У західному регіоні країни антитіла класу А зафіксовано у майже 13% населення. Зокрема, в Луцьку вони виявлені у 15% клієнтів, в Івано-Франківську -16%, Чернівцях - 16%, Хмельницькому - 11%, Рівному - 5%, Тернополі - 5%.

Найнижчий рівень антитіл класу А (5%) виявлено в південному регіоні. Зокрема, в Одесі - 5%, Миколаєві - 1%, Херсоні - 10%. В інших регіонах (північ, центр, схід) рівень антитіл класу А становить приблизно 7-8%.

У Києві антитіла А були виявлені у 8% клієнтів, які здали аналіз у "Сінево", у Київській області - приблизно 7,5%.

Дослідження на антитіла lgG проводяться в лабораторії методом імуноферментного аналізу (ІФА, ELISA) на німецькому автоматичному обладнанні та тест-системах компанії Euroimmun (Німеччина), а також методом хемілюмінесцентного імуноаналізу (CMIA) на американському автоматичному обладнанні та тест-системах компанії Abbott (США).

У тестування на антитіла до COVID-19 лабораторія "Сінево" інвестувала понад EUR250 тис. у закупівлю нового обладнання. Зокрема, закуплено два нових автоматичних аналізатори американської компанії Abbott, яка є одним із провідних світових виробників медичного обладнання.

Дослідження виконуються в центральній лабораторії "Сінево" у Києві. Потужності лабораторії дають змогу виконувати до 20 тис. тестів на добу. Термін виконання аналізу - два дні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА