18:16 09.07.2020

Україна і НАТО домовилися посилити присутність сил і засобів у Чорноморському регіоні - Міноборони

2 хв читати
Україна і НАТО домовилися посилити присутність сил і засобів у Чорноморському регіоні - Міноборони

Міністр оборони України Андрій Таран і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час телефонної розмови погодилися посилити присутність сил і засобів на суші, морі та в повітряному просторі Чорноморського регіону шляхом збільшення патрулювання в повітрі та присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу.

"Сторони погодилися посилити присутність сил і засобів на суші, морі та в повітряному просторі Чорноморського регіону шляхом збільшення патрулювання в повітрі та присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу", - йдеться в повідомленні на сайті Міноборони України в четвер.

Наголошується, що важливим аспектом розмови Тарана і Столтенберга став обмін думками щодо безпекової ситуації на сході України та в акваторії Чорного моря. Співрозмовники погодилися, що безпекова ситуація в Чорному морі і далі погіршується у зв'язку з тим, що РФ нарощує свою військову присутність і змінює баланс сил.

Міністр оборони України висловив зацікавленість у налагодженні спільного обміну інформацією про обстановку в цьому регіоні та запросив держави-члени НАТО приєднатися до національних стратегічних навчань, запланованих до проведення на півдні України восени цього року.

Таран також запросив генерального секретаря НАТО з офіційним візитом в Україну.

Крім того, міністр оборони України наголосив на незворотності реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору. Він висловив вдячність за непохитну позицію НАТО щодо незаконної анексії Криму та збройної агресії РФ на сході України, а також нещодавнє рішення Північноатлантичної ради про визнання України партнером із розширеними можливостями (Enhanced Opportunity Partner - EOP).

"Андрій Таран наголосив, що новий статус України розширить можливість для діалогу та взаємовигідної співпраці з союзниками, включаючи обмін інформацією, нові посади для військовослужбовців ЗСУ у штабах військової командної структури Альянсу, ширший доступ до програм сумісності та навчань, у тому числі за тематикою статті 5 Північноатлантичного договору, які відкриті лише для його держав-членів та учасників цієї програми", - пояснили в Міноборони.

Глава оборонного відомства зазначив, що для ефективного використання стратегічного діалогу з союзниками Україні необхідно відновити регулярні засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів. Таран також запевнив, що Україна як надійний партнер НАТО і далі надаватиме сили та ресурси до операцій з врегулювання криз під керівництвом НАТО та Сил реагування НАТО.

Як зазначено, розмова міністра оборони України та генсека НАТО відбулася в 23-тю річницю Хартії про особливе партнерство між НАТО та Україною (підписана 09.07.1997 у Мадриді).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА