13:40 10.07.2020

Голова СММ ОБСЄ в Україні закликав відвести озброєння з житлових районів на Донбасі

2 хв читати
Голова СММ ОБСЄ в Україні закликав відвести озброєння з житлових районів на Донбасі

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ констатувала п'ятиразове збільшення кількості військової техніки, розміщеної поблизу лінії зіткнення на Донбасі, включно із житловими районами та поблизу них, заявив голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

Водночас він закликав сторони відвести озброєння та ліквідувати позиції, розміщені в житлових районах і поблизу них обабіч лінії зіткнення.

"Місія констатувала п'ятиразове збільшення кількості військової техніки, розміщеної поблизу лінії зіткнення, включно з житловими районами і біля них. Періоди підвищеної напруженості супроводжувалися спалахами насильства, що призводило до зростання кількості жертв серед цивільного населення. Протягом звітного періоду СММ підтвердила інформацію про 26 жертв серед цивільного населення, з яких 21 - унаслідок обстрілів", - сказав Чевік на засіданні постійної ради ОБСЄ в четвер.

Голова місії зазначив, що за той самий період також підтверджено пошкодження внаслідок бойових дій 40 громадських і приватних об'єктів, зокрема життєво важливих об'єктів цивільної інфраструктури, шкіл, церков, будинків.

Чевік наголосив, що сторонам конфлікту на Донбасі час вжити заходів, щоб реалізувати свої політичні зобов'язання на практиці, зазначивши, що в період із 4 квітня до 20 червня було зафіксовано понад 1 300 порушень режиму припинення вогню із застосуванням озброєння, яке мало бути відведене згідно з Мінськими угодами.

Також він звернув увагу на те, що у зв'язку із закриттям контрольних пунктів в'їзду-виїзду на лінії розмежування люди не мають можливості забрати власні пенсії або позбавлені медичного лікування. "Становище цивільного населення додатково ускладнюється тим, що контрольні пункти в'їзду-виїзду зачинені з огляду на заходи, вжиті у зв'язку з пандемією COVID-19. Через це люди не мають можливості забрати власні пенсії або позбавлені медичного лікування", - пояснив голова місії.

Він також зазначив, що свободу пересування СММ у непідконтрольних уряду районах останніми місяцями обмежували ще більше, через що спостерігачі не мали можливості потрапити в ці райони. Чевік наголосив, що для роботи СММ важливо мати однакові процедури у всій країні.

Крім того, голова місії висловив занепокоєння у зв'язку з умисними діями проти персоналу та майна СММ. "Я засуджую серйозні інциденти, які, як і раніше, стаються зі співробітниками і технічними засобами місії. У червні були знищені три комплекси камер спостереження СММ, а наші безпілотні літальні апарати щодня зазнають обстрілів зі стрілецької зброї та впливу радіоперешкод", - додав він.

Чевік зробив акцент на тому, що гарантування безпеки співробітників місії було і залишається його першочерговим пріоритетом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА