19:38 13.07.2020

МОЗ заблокувало централізовані закупівлі ліків, не відповідає на запити МЗУ

2 хв читати
МОЗ заблокувало централізовані закупівлі ліків, не відповідає на запити МЗУ

Міністерство охорони здоров'я заблокувало централізовані закупівлі лікзасобів, не надає Держпідприємству "Медичні закупівлі України" (ДП МЗУ) відповіді на направлені для погодження 198 запитів, повідомив у Facebook директор ДП Арсен Жумаділов.

"Сьогодні керівництво МОЗ виступило із обвинуваченнями на адресу ДП. (...) Ви (керівництво міністерства - ІФ) заблокували централізовані закупівлі з розрахунку на ручне управління закупівлями і зганьбились. 16 червня набули чинності ініційовані вами зміни до профільної постанови Кабміну №298, згідно з якими ДП має погоджувати "технічні, якісні та інші характеристики товарів і послуг, які є предметом закупівлі, а також проект договору, що буде укладений за результатами закупівлі". Згідно з цією новацією, 16 ж червня ДП надіслало проекти договорів, а 18-го направило перший пакет технічної документації до погодження. Протягом цього часу ми надіслали на МОЗ запити щодо 198 позицій. Станом на 13 липня ми не отримали відповіді на жоден", - написав він.

Жумаділов також наголосив, що міністерство "маніпулює на закупівлях засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для медиків, використовуючи ціни ринку в період дефіциту".

"Вам не подобається, що ми ефективно закуповуємо ЗІЗ в межах боротьби з коронавірусом. "МЗУ маніпулює зворушливою економією", "ДП самостійно аналізувало ціни, які були взяті для обґрунтування бюджетної програми", – говорите ви. Але "зворушливо маніпулюєте" саме ви, забуваючи сказати наступне: ДП надало аналіз поточних цін на ЗІЗ станом на березень на запит МЕРТ і МОЗ у період найбільшого дефіциту на ринку. Ви ж недолуго використовуєте ці ціни в травні, обґрунтовуючи потреби у виділенні близько 3 млрд грн із держбюджету. Між травнем і березнем ситуація на ринку змінилася докорінно", - написав він.

Окрім цього, директор відкинув обвинувачення керівництва міністерства щодо оренди офісу, сума якої на рік, за даними МОЗ, становить 1 млн грн.

"Вам не сподобався офіс, який ми орендуємо. МОЗ готове виділити приміщення для ДП, чи я щось пропустив? Якщо так, ми радо розглянемо ваші пропозиції. Поки що ж для загального розуміння, ціна оренди для нас у середньому в 1,5 нижче за аналогічні приміщення, доступні на ринку", - зазначив Жумаділов.

Він також додав, що "за 95 процедурами з онкології, які МЗУ оголосило до блокування закупівель, ДП рухається до аукціонів і підписання договорів".

"Шкода, що решта пацієнтів має чекати. Сподіваюся, їм вистачить здоров'я дочекатись", - написав Жумаділов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА