12:48 14.07.2020

Прибуття хасидів до Умані на святкування Рош Гашана в традиційному форматі цього року неможливе - результати міжвідомчої наради в МЗС

2 хв читати
Прибуття хасидів до Умані на святкування Рош Гашана в традиційному форматі цього року неможливе - результати міжвідомчої наради в МЗС

Учасники міжвідомчої наради в Міністерстві закордонних справ України дійшли спільної думки, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до м. Умані Черкаської області для святкування іудейського свята Рош Гашана в традиційному форматі цього року є неможливим, йдеться в документі МЗС №650/13-840-1815 від 10 липня за підписом заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара, скан-копію якого оприлюднив на своїй сторінці у Facebook мер Умані Олександр Цебрій.

Згідно з документом, таке рішення ухвалено з огляду на поточну епідемічну ситуацію в Ізраїлі, який перебуває в "червоній" зоні за показниками захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19, заборону проведення масових заходів в Україні, необхідність створення великої кількості місць для обсервації, складність контролю правоохоронцями дотримання паломниками режиму самоізоляції.

Водночас у документі зазначено, що під час зустрічей і переговорів головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка з директором департаменту міжнародної співпраці Міністерства охорони здоров'я Ізраїлю Ашером Шальмоном ізраїльська сторона повідомила, що з розумінням сприйме скасування міжнародного паломництва до Умані поточного року, проте попросила завчасно повідомити про офіційну позицію української сторони.

"При цьому простежуються спроби політизувати питання цьогорічного паломництва хасидів до Умані, зокрема карантинні обмеження та заборони подаються деякими організаціями як приклад "антисемітизму" деяких представників української сторони тощо. Відповідно, існує нагальна потреба вироблення узгодженої державної позиції та відповідного рішення щодо організації святкування Рош Гашана іудейською громадою цього року", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим учасники наради просять доручити Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянути питання щодо посилення обмежень на проведення масових релігійних заходів (у т. ч. запровадження відповідних обмежень на законодавчому рівні на в'їзд іноземних громадян до України). Причетним центральним органам виконавчої влади і місцевим органам влади доручено опрацювати альтернативні варіанти святкування Рош Гашана, наприклад, участь у святкуванні обмеженої кількості представників іудейської громади, онлайн-трансляція богослужінь тощо.

Як повідомлялося, в 2019 році для зустрічі 5780 іудейського Нового року (Рош Гашана), який святкують із вечора 29 вересня до вечора 1 жовтня, до Умані прибули понад 30 тисяч паломників.

На початку липня Цебрій заявив, що не підтримує приїзду паломників на святкування Рош Гашана поточного року через очікуване у цей час зростання захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19 та ризики для здоров'я жителів міста. Мер зазначив, що нині ситуація з поширенням COVID-19 в Умані керована, "але приїзд великої кількості іноземців із різних країн може призвести до спалаху коронавірусу в нашому місті".

Цебрій закликав уманчан активно висловлювати свою думку з цього питання і заявив, що прийматиме рішення з урахуванням позиції жителів міста.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА