Події

Депутати пропонують прирівняти кошти МТСБУ до публічних коштів

Депутати пропонують прирівняти кошти Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) до публічних коштів і зобов'язати його оприлюднювати щокварталу на спеціальному єдиному веб-порталі інформацію про заплановане та фактичне використання публічних коштів.

Про це йдеться в пояснювальній записці до зареєстрованого в парламенте10 липня законопроекту №3829 "Про внесення зміни до закону України "Про відкритість використання публічних коштів" щодо умов та порядку забезпечення доступу до інформації про використання публічних коштів Моторним (транспортним) страховим бюро України".

Авторами законопроекту є Галина Третьякова, Данило Гетманцев, Ірина Аллахвердієва (всі - фракція "Слуга народу").

Законопроект передбачає, що форму оприлюдненої інформації затверджує Кабінет Міністрів України. Інформація про використання публічних коштів, що публікується на єдиному веб-порталі, є державною власністю і перебуває у вільному безкоштовному доступі.

На думку авторів законопроекту, основними проблемами, на вирішення яких він спрямований, є відсутність єдиного підходу до забезпечення публічного доступу й інформаційної відкритості з використання публічних коштів, а також неналежна прозорість їх використання МТСБУ. В результаті цього, як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, виникають значні ризики спотворення прав громадян на інформацію, стає можливим приховання корупційних діянь і уникнення відповідальності за їх вчинення, що загалом знижує ефективність використання обмежених громадських фінансових ресурсів і не сприяє довірі громадян до інститутів держави та місцевого самоврядування.

Наголошується також, що законопроект розроблено з метою забезпечення публічного доступу й інформаційної відкритості з використання публічних коштів платників податків України, які витрачаються розпорядниками коштів державного і місцевих бюджетів, суб'єктами господарювання державної та комунальної власності, фондами загальнообов'язкового державного страхування і органами Пенсійного фонду.

На думку авторів, реалізація норм законопроекту закріпить в Україні на законодавчому рівні сучасний стандарт країн Європейського Союзу щодо взаємодії держави та громадянського суспільства, що сприятиме інтеграційному просуванню України в ЄС.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ