08:20 15.07.2020

НКРЕКП має намір підвищити нічний прайс-кеп на електроенергію на РДН і ВДР до рівня денного

2 хв читати
НКРЕКП має намір підвищити нічний прайс-кеп на електроенергію на РДН і ВДР до рівня денного

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), має намір підняти максимальне обмеження ціни електроенергії на ринку "на добу вперед" (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) у нічні години до рівня обмежень ціни ресурсу в денний час (з 959 до 2048 грн / МВт-год. - ІФ).

Відповідне рішення про внесення змін до постанови регулятора №766 від 8 квітня 2020 роки ("Про дії учасників ринку електричної енергії в період карантину і обмежувальні заходи, пов'язані з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19") включено до порядку денного засідання комісії в середу.

"Учасникам ринку РДН і ВДР у своїх заявках на торги в торговельній зоні "ОЕС України "визначати ціни на електричну енергію не вище ціни, визначеної оператором ринку, що відповідає в години мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 і з 23:00 до 24:00) ціні в години максимального навантаження, визначеної відповідно до абзацу третього глави 5.1 розділу V Правил РДН / ВДР", - зазначено в оприлюдненому до утвердження проекті постанови.

Згідно з обґрунтуванням до проекту постанови, дане рішення комісія має намір прийняти, виходячи з рекомендацій USAID щодо стабілізації ситуації на РДН, що передбачають, зокрема, зміни ціноутворення на ринку в нічні години.

В обґрунтуванні зазначається, що така міра покликана допомогти учасникам ринку електроенергії, особливо ДП "Гарантований покупець" і постачальникам послуг балансування, в досягненні фінансової стабілізації.

Також Регулятор посилається на звернення до нього виробників електроенергії, зокрема ТЕС, що називає встановлені цінові обмеження в години мінімального навантаження одним із факторів, які призводять до неможливості покриття собівартості електроенергії.

За даними НЕК "Укренерго", на які посилається комісія, загальна встановлена потужність електростанцій в ОЕС становить 53,87 ГВт, що більш ніж у 3,5 рази перевищує обсяги споживання електроенергії в нічні години.

Цим проектом постанови також планується зобов'язати учасників внутрішньодобового ринку (ВДР) у своїх заявках на торги на ВДР позначати ціну е / е на рівні не нижче ціни на РДН на відповідний розрахунковий період.

В обґрунтуванні зазначається, що відповідне рішення приймається з метою стабілізації торгівлі електричної енергії на РДН і ВДР і зменшення перепродажу ресурсу на ВДР.

Як повідомлялося, відповідно до постанови НКРЕКП від 28 лютого №517 граничні максимальні ціни на РДН і внутрішньодобовий ринок в ОЕС України і зоні "Бурштинського острова" встановлені в години мінімального навантаження в розмірі 959,12 грн / МВт-год, в години максимального навантаження - 2048,23 грн / МВт-год.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА