17:55 15.07.2020

За півроку СБУ запобігла трьом терактам - Баканов

2 хв читати
За півроку СБУ запобігла трьом терактам - Баканов

У першому півріччі 2020 року Служба безпеки України (СБУ) запобігла трьом терактам і затримала чотирьох причетних до їх підготовки, повідомив глава СБУ Іван Баканов.

"Боротися не з наслідками злочинів, а протидіяти їх скоєнню - це важливий пріоритет нашої роботи", - заявив Баканов під час звіту про підсумки роботи СБУ за шість місяців 2020 року, повідомляє прес-служба СБУ.

Зазначається, що за півроку суди ухвалили 53 вироки за посягання на територіальну цілісність України особам, затриманим СБУ раніше. Ще 28 вироків було ухвалено за терористичну діяльність.

Набули чинності 45 вироків суду: 11 - за ознаками державної зради, 16 - за створення терористичної групи або терористичної організації. Набув чинності також вирок громадянинові Китаю Шу Юаньцзе, професору Сіанського науково-дослідного інституту сучасної хімії, який під прикриттям офіційної науково-технічної співпраці між КНР і Україною намагався схилити до співпраці групу вітчизняних учених і планував за грошову винагороду заволодіти матеріалами таємних розробок у ракетно-космічній галузі. 12 березня 2020 року його було засуджено до 10 років позбавлення волі.

Серед особливих заслуг СБУ в першому півріччі 2020 року Баканов назвав спецоперацію із розкриття і затримання 14 квітня генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та скоєнні терористичних актів, а також у плануванні вбивства відомого добровольця Адама Осмаєва.

Також співробітники СБУ затримали керівника та трьох учасників агентурної мережі спецслужб РФ, які збирали й передавали інформацію про українські військові об'єкти, учасників АТО/ООС та інші дані.

Крім того, було екстрадовано до Грузії одного з керівників терористичної організації "ІДІЛ" на прізвисько "Аль Бару Шишані", затриманого співробітниками СБУ в Київській області 12 листопада 2019 року.

Окремо достроково припинено повноваження п'ятьох іноземних дипломатів за діяльність, що суперечить Віденській конвенції про консульські зносини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА