08:20 16.07.2020

Глава Євроради чекає від першого за час пандемії очного саміту ЄС одностайності щодо відновлення економіки

2 хв читати
Глава Євроради чекає від першого за час пандемії очного саміту ЄС одностайності щодо відновлення економіки

Голова Європейської ради Шарль Мішель закликав глав держав і урядів країн ЄС проявити політичну волю для досягнення згоди щодо бюджету Євросоюзу на 2021-2027 рр. і плану антикризового відновлення економіки.

"Пандемія COVID-19 забрала багато життів в усій Європі і завдала серйозного удару по нашій економіці і суспільству. Це продовжує позначатися на нашому житті. Всі наші зусилля мають бути спрямовані на забезпечення сталого відновлення. З цією метою наша зустріч на цьому тижні буде присвячена багаторічному бюджету і плану відновлення", - йдеться в листі-запрошенні Мішеля на позачерговий саміт ЄС європейським лідерам.

"Пошук угоди потребуватиме від усіх напруженої роботи і політичної волі", - наголосив він.

Це буде перша очна з початку обмежень, пов'язаних з пандемією коронавірусу, зустріч керівників країн Євросоюзу, яка відбудеться в Брюсселі 17-18 липня.

Глава Євроради зазначив, що з часу останнього саміту, що проходив у червні в формі телеконференції, тривала інтенсивна робота з усіма державами ЄС, і інститути Євросоюзу врахували побоювання, висловлювані ними.

"Виходячи з цього, я висунув пропозицію про усунення основних труднощів і наведенні мостів між різними позиціями. (...) Нам потрібно буде знайти дієві рішення і дійти згоди, щоб принести найбільшу користь нашим громадянам", - написав Мішель європейським лідерам у листі, опублікованому ввечері в середу.

Голова Євроради оголосив на прес-конференції 10 липня пропозицію Брюсселя за розміром пакета економічного відновлення і семирічного бюджету ЄС.

Відновлювальний план, запропонований в сумі 750 млрд євро, зокрема 500 млрд євро у вигляді грантів і 250 млрд євро у формі кредитів. Окремо від цього плану запропонований бюджет ЄС на 2021-2027 рр. розміром 1,074 трлн євро.

Говорячи про баланс між грантами і кредитами, глава Євроради визнав, що це важке і складне питання, але він обговорив його попередньо з усіма лідерами держав-членів.

Мішель пояснив важливість переважання безоплатних грантів, проти чого виступають країни "економної четвірки" (Австрія, Данія, Нідерланди і Швеція). На грантах наполягають "південні" країни, які найбільше постраждали від наслідків пандемії.

"Не дивно, що у нас в ЄС є різні думки. Я запевняю вас, що ми враховували всі думки, всі відмінності. Моє завдання в тому, щоб зробити все для досягнення угоди, при цьому одноголосно всіма 27 країнами", - сказав голова Євроради журналістам.

Він повідомив, що пропозиція, яку належить обговорити лідерам країн ЄС, передбачає направити більше фінансових коштів ЄС на програми, що сприяють прогресу, а також - пов'язати фінансування з боку ЄС з питаннями здорового управління, повагою правової держави і фундаментальних європейських цінностей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА