10:47 16.07.2020

Мітинг на захист української мови відбувається біля будівлі ВР

2 хв читати
Мітинг на захист української мови відбувається біля будівлі ВР

Декілька сотень людей проводять у четвер біля стін Верховної Ради мітинг на захист української мови.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", учасники акції прийшли на пл. Конституції з партійними прапорами "Європейської солідарності", ВО "Свобода", "Національного корпусу", "Демократичної сокири", а також із національними прапорами України.

Учасники мітингу розтягнули банер "Мова чи смерть" так, щоб його було видно з вікон парламенту.

На площі встановлено сцену, на якій виступають активісти.

Кількість правоохоронців, які охороняють будівлю парламенту, не більше, ніж зазвичай, ситуація спокійна.

Як повідомлялося, народний депутат із фракції "Слуга народу" Максим Бужанський запропонував скасувати закон про державну мову і вніс відповідний законопроект №2362 до парламенту. На думку народного депутата, чинний закон про державну мову "нічого спільного із захистом і розвитком української мови не має" і "спрямований на дискримінацію носіїв інших мов, насамперед російської". Він упевнений, що скасування цього закону "відкриє можливість для написання справді цінного документа", який відповідатиме інтересам України і європейським цінностям.

Бужанський у своєму законопроекті пропонує скасувати обов'язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість хоче, щоб "перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища".

Фракція партії "Європейська солідарність" та інші патріотично налаштовані сили в парламенті заявили, що зроблять усе для того, щоб законопроект №2362 не було розглянуто в залі ВР.

На 16 липня передбачався розгляд законопроекту в парламенті, проте 15 липня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав депутатів не підтримувати і зняти з розгляду законопроект Бужанського.

Того самого дня голова комітету ВР із питань гуманітарної та інформполітики, народний депутат Микита Потураєв (фракція "Слуга народу") заявив, що законопроект Бужанського позбавляє дітей можливості повноцінно оволодіти державною мовою, і наголосив, що проблеми з тим, що громадяни в східних регіонах Україна здобувають освіту українською мовою, немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА