15:11 16.07.2020

Профільний комітет ВР рекомендував прийняти в цілому законопроект про віднесення вимог НБУ за кредитами рефінансування до п'ятої черги кредиторів

2 хв читати
Профільний комітет ВР рекомендував прийняти в цілому законопроект про віднесення вимог НБУ за кредитами рефінансування до п'ятої черги кредиторів

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти в цілому проект закону про віднесення вимог Національного банку України (НБУ) як забезпеченого кредитора за кредитними договорами рефінансування з неплатоспроможними банками до п'ятої черги кредиторів (№2459).

"Законопроект №2459 раніше був прийнятий ВР у першому читанні, тож сьогодні комітет затвердив винесення його на друге читання і прийняття в цілому (...) Законопроектом НБУ позбавляється свого пріоритету в отриманні виплат за кредитами. Спочатку компенсації отримуватимуть вкладники, а вже потім Національний банк", - повідомив народний депутат Олександр Дубінський (фракція "Слуга народу") на своєму сайті у четвер.

Він наголосив, що Нацбанк і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) мають нести відповідальність за закриття банків, оскільки саме вони контролюють їхню діяльність і подальшу ліквідацію.

"Фонд гарантування вкладів фізосіб за безцінь (часто за 1-2% вартості) розпродає активи проблемних банків (...), а Нацбанк забирає в рахунок наданого рефінансування більшу частину коштів, які виручив Фонд, отримуючи мізер за банківські активи", - написав Дубінський.

У свою чергу НБУ пояснює: ухвалення цього законопроекту позбавить центробанк гарантії щодо повернення коштів, наданих таким банкам у заставу, коли у останніх були проблеми з ліквідністю.

"Відсутність гарантії повернення кредитів рефінансування - це не лише збитки НБУ (...) Адже Нацбанк перераховує свій прибуток (за наявності) до державного бюджету. Наприклад, цього року перераховано 42,7 млрд грн. І на цю суму безпосередньо впливає можливість НБУ стягувати застави, а потім отримувати кошти від їх реалізації", - пояснює регулятор у Facebook.

Як повідомлялося, Дубінський зареєстрував у парламенті законопроект №2459 15 листопада 2019 року.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, порядок віднесення вимог Нацбанку за кредитами рефінансування до п’ятої черги кредиторів застосовуватиметься лише до банків, які станом на 1 січня 2019 року вже було віднесено до категорії неплатоспроможних та процедуру ліквідації яких не завершено. Запропонована законопроектом норма має тимчасовий характер і втратить чинність, коли всі ці банки буде ліквідовано або всі кредити рефінансування цих банків буде повернуто.

У пояснювальній записці зазначається, що в найбільших банках, які було визнано неплатоспроможними (банки "Дельта", "Надра", "ВіЕйБі", "Фінанси та Кредит"), від 30% до 90% всього майна було взято в заставу НБУ. Крім того, відповідно до нормативних актів НБУ, як забезпечення кредитів рефінансування банків виступили найкращі активи банків, які за оціночною вартістю в рази перевищували номінал кредиту рефінансування, а для вкладників залишилася безнадійна заборгованість.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА