20:45 16.07.2020

КС визнав конституційність положення про дійсність іпотеки для нового власника майна навіть за його непоінформованості

2 хв читати
КС визнав конституційність положення про дійсність іпотеки для нового власника майна навіть за його непоінформованості

Конституційний Суд України ухвалив рішення про визнання конституційним положення ч. 1 ст. 23 закону України "Про іпотеку", яке визначає перехід іпотеки разом із правом власності до нового власника, навіть якщо його не було поінформовано про її наявність, повідомив відділ комунікацій КС і правового моніторингу.

Згідно з матеріалами справи, Андрій Дерменжи звернувся до суду з клопотанням, в якому оспорював положення ч. 1, 2 ст. 23 закону "Про іпотеку", які визначають наслідки переходу права власності на предмет іпотеки до третьої особи.

Автор клопотання зазначав, що внаслідок застосування судами України оспорюваних положень закону було порушено "його право володіти та розпоряджуватися своєю власністю, у тому числі і право на отримання попереднього і повного відшкодування при примусовому відчуженні".

Згідно з повідомленням, під час ухвалення рішення КС виходив, зокрема, з того, що іпотека є специфічним видом забезпечення виконання зобов'язання, яке обмежує такий елемент права власності, як право розпорядження нерухомим майном, яке є предметом іпотечного договору.

Обтяження майна іпотекою відбувається незалежно від зміни власника такого майна, тому стосовно кожного наступного його власника виникають ризики настання відповідальності перед іпотекодержателем за невиконання боржником основного зобов'язання, зокрема звернення стягнення на предмет іпотеки, йдеться в рішенні.

Суд зазначає, що набувач предмета іпотеки не позбавлений можливості отримувати інформацію про обтяження майна іпотекою самостійно або за допомогою третіх осіб, щоб убезпечити себе.

"Хоча обтяження майна іпотекою і впливає на можливість реалізації набувачем іпотечного майна свого конституційного права власності через обмежену правомочність розпоряджатися предметом іпотеки, втручання в таке право є мінімальним та спрямоване на врахування інтересів усіх суб'єктів вказаних правовідносин", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА