13:15 18.07.2020

Голова Верховного Суду: Без змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" судова система зупиниться

2 хв читати
Голова Верховного Суду: Без змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" судова система зупиниться

Верховна Рада України має невідкладно ухвалити запропоновані президентом зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", щоб запустити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і не допустити зупинення судової системи країни, вважає голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Данішевська розповіла, що Верховний Суд підтримує висновок Вищої ради правосуддя щодо цього законопроекту.

"Поданий президентом законопроект фактично спрямований на імплементацію рішень Конституційного Суду в частині існування ВККС і деяких повноважень Вищої ради правосуддя. Також проект закону певною мірою стосується діяльності Верховного Суду і вирішує долю суддів Верховного Суду України, які втратили свої повноваження в грудні 2017 року", - наголосила Данішевська.

"Невідкладність цього законопроекту має особливе значення, тому що з осені минулого року судова система "втратила" один із ключових органів - Вищу кваліфікаційну комісію суддів України", - зазначила голова суду, пояснивши, що без роботи ВККС суддів не можуть призначати на посади і переводити.

На думку голови суду, створення ВККС і переведення суддів Верховного Суду України до Верховного Суду є першочерговими завданнями, інші питання судової реформи можуть дискутуватися і ухвалюватися парламентом окремо.

Коментуючи норму законопроекту про переведення суддів Верховного Суду України до Верховного Суду, Данішевська наголосила, що в цій ситуації "найгірше - це взагалі ніяк не вирішувати цієї проблеми".

За її словами, суддів Верховного Суду України дев'ятеро. "Думаю, що жодних проблем після ухвалення закону не буде: якщо вони захочуть розглядати справи, то зможуть повноцінно здійснювати правосуддя у Верховному Суді. З нашого боку немає жодних побоювань чи бар'єрів із цього приводу".

Говорячи про можливість ухвалення законопроекту найближчим часом, Данішевська зазначила: "У мене немає такої упевненості. Але хотілося б, щоб хоча б ключові питання були вирішені, адже без відновлення діяльності ВККС судова система просто зупиниться".


Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА