13:43 18.07.2020

Голова Верховного Суду: Приведення призначених президентом суддів до присяги - першочергове завдання

2 хв читати

Судді, що мають право виходу у відставку, йдуть із системи через непомірне навантаження, тиск, "політику цькування" та загалом незахищеність із боку держави, наголошує голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Данішевська розповіла, що після завершення роботи попереднього складу Вищої кваліфкомісії суддів у судової системи були певні кадрові резерви, і за рекомендацією Вищої ради правосуддя президент призначив 204 судді із 400.

"Багато хто з цих суддів уже роз'їхався по судах, отримує зарплату, але не здійснює правосуддя до складання присяги. Отже, приведення суддів до присяги - на сьогодні першочергове завдання. І ми очікуємо від президента відповідних дій", - заявила голова Верховного Суду.

Говорячи про причини численних фактів звільнення суддів із системи і, як наслідок, кадрового голоду в судах, Данішевська сказала: "Ситуація, м'яко кажучи, не дуже комфортна. У більшості судів судді зазнають непомірного навантаження. Розглядають непрості, подекуди резонансні справи. Є факти тиску, судді не відчувають, що вони захищені державою. А на додачу - нескінченна політика цькування ... Тому судді, що мають право виходу у відставку, просто йдуть".

За її словами, за півроку з судової системи у відставку пішли 119 суддів, із них 98 - лише за останні три місяці.

Голова Верховного Суду розповіла, що нині в українських судах працює лише 63% суддів від необхідної кількості. У деяких апеляційних судах, за словами Данішевської, працює у п’ять-сім разів менше суддів, ніж має бути.

"Близько десяти судів в Україні взагалі не працюють через відсутність там суддів із повноваженнями, тому доступ до правосуддя в цих районах держава просто не забезпечує", - зазначила вона.

"Щоб виправити цю ситуацію, нам необхідно знайти розуміння на державному рівні, що незалежність потрібна не судді, а тим, хто звертається до суду, державі загалом. Якщо не забезпечувати незалежності, то в Україні не буде суду, якого хочуть люди. На жаль, ми весь час відчуваємо посягання на незалежність судової влади від інших гілок влади", - підсумувала Данішевська.


Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА