14:20 18.07.2020

Голова Верховного Суду про реформаторські ідеї Саакашвілі: Є гасла без конкретики, діалогу немає

3 хв читати

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська не бачить конкретних пропозицій щодо реформування судової системи України в заявах голови виконкому Національної ради реформ Міхеіла Саакашвілі та загалом спроб комунікації Нацради із судовою владою.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи ідеї Саакашвілі щодо тотальної реформи українських судів, Данішевська сказала: "Крім гасел про радикальні революційні зміни, ми, власне кажучи, нічого конкретного не чуємо. Говорять про створення ідеальної системи, яка буде ідеально працювати. І йде боротьба за те, хто ж призначатиме цих ідеальних суддів".

Відповідаючи на запитання про те, чи можна вважати раціональною ініціативу включення до Верховного Суду суддів-іноземців, голова Верховного суду зауважила: "Про ініціативу із суддями-іноземцями я б сказала так: результати роботи такого судді будуть залежати від того, під захистом якої держави він буде перебувати".

Вона також вказала на неконституційність такої норми. "Конституція вимагає, щоб суддя був громадянином України, щоб він володів державною мовою. Та, власне, я і не знаю прикладів у світі, щоб ця практика сприяла якомусь прориву".

Також Данішевська додала: "Щодо судової системи в Грузії. Ми завжди радіємо успіхам своїх колег в інших країнах. Однак, здається, що від вироку грузинських судів щодо пана Саакашвілі сам пан Саакашвілі не був у захваті".

Крім того, голова Верховного Суду відзначила відсутність хоч якогось діалогу Нацради з суддівським корпусом: "Ніякого діалогу з Нацрадою реформ немає, навіть жодних спроб комунікацій не було. Якщо будуть ідеї, пропозиції розгляду тих чи інших проблемних питань - відразу відгукнемося, тому що ми перші, хто зацікавлений у покращенні правосуддя", - сказала вона.

Що стосується комунікацій із президентом Володимиром Зеленським, то, за словами Данішевської, глава держави особисто з нею не зустрічався, проте є комунікація з Офісом президента після рішення Конституційного Суду щодо неконституційності низки положень закону "Про судоустрій і статус суддів".

"Чи цей діалог стане продуктивним - час покаже. Але перший наш маркер - запуск ВККС і призначення до місцевих судів і присяга 400 нових суддів", - сказала голова суду.

Загалом, на думку Данішевської, усі гілки влади в Україні мають працювати для досягнення реального результату.

"Що ж відбувається на практиці? Як тільки країна наближається до чергової виборчої кампанії, то всі претенденти починають підвищувати свій авторитет за рахунок приниження інших. Адже найвигідніше призначити винуватцем судову систему, бо вона на вибори не йде. Щоб не привертати уваги до інших проблем у державі, весь час зосереджується увага на недоліках судової системи, хоча вона страждає на ті самі хвороби, що й все суспільство, всі гілки влади", - підсумувала голова Верховного Суду.


Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА