08:35 19.07.2020

Саміт ЄС не вклався в два дні і продовжиться в неділю

3 хв читати
Саміт ЄС не вклався в два дні і продовжиться в неділю

Другий день саміту Євросоюзу, присвяченого погодженням бюджету ЄС на 2021-2027 рр. і плану антикризового відновлення, завершився без результату, дискусії продовжаться у неділю.

"Голова Європейської ради відновить зустріч завтра опівдні", - повідомив у ніч на неділю в Твіттері Баренд Лейтс, прес-секретар глави Євроради Шарля Мішеля, після робочої вечері глав держав і урядів країн ЄС.

Запланований на 17-18 липня позачерговий саміт Євросоюзу, як і передбачали деякі європейські оглядачі, не вклався в два дні, через що залишаються протиріччя між державами ЄС як з відновлювального плану, так і щодо семирічного союзного бюджету.

Скориговані Мішелем пропозиції і інтенсивні консультації з найбільш перекірливими учасниками зустрічі, в яких главі Європейської ради допомагали канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, не привели до компромісу.

Голова Європейської ради представив у суботу увазі глав держав і урядів країн ЄС, які зібралися днем раніше в Брюсселі, оновлену пропозицію зі співвідношення субсидій і позик для ліквідації економічних наслідків, які заподіяла криза COVID-19.

Мішель запропонував зберегти раніше запропонований пакет коштів на відновлення в розмірі 750 млрд євро, але по-новому розподілити субсидії і позики: 450 млрд євро будуть виділені як субвенції, а 300 млрд євро як кредити. Спочатку пропонувалося відповідно 500 млрд і 250 млрд.

Це була поступка "економній четвірці" - Австрії, Данії, Нідерландам і Швеції, які вважали безоплатну частину фонду відновлення надмірною і наполягали на збільшенні пропорції позик.

Мішель у пошуку компромісу також запропонував механізм, що посилює контроль над використанням цього фінансування. Суворого контролю домагається прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, що вимагає, щоб виділення коштів на національні проекти одноголосно схвалювалося усіма державами-членами ЄС. Тобто кожна з них може накласти вето на фінансування стратегії відновлення, обраної іншою країною Євросоюзу.

Проти такого заходу рішуче заперечували Іспанія і Італія, головні реципієнти антикризової допомоги.

Незважаючи на зазначене європейськими ЗМІ деяке зниження напруженості на другий день роботи саміту, глава італійського уряду Джузеппе Конте розцінив дискусії як "більш складні, ніж очікувалося". "Ми ведемо важкі переговори з Нідерландами та іншими "ощадливими", які не поділяють нашої думки, про необхідність такої істотної відповіді (на кризу - ІФ)", - заявив Конте в відеозаяві.

Крім того, Мішель висунув ідею підвищення знижок на внески до бюджету ЄС для Німеччини і "економної четвірки", щоб схилити на свою сторону прихильників суворої бюджетної дисципліни і досягти угоди на цьому саміті.

Ймовірно, це спонукало одного з членів "економної четвірки" австрійського канцлера Себастьяна Курца зробити висновок, що дискусії на зустрічі європейських лідерів просуваються "в правильному напрямку". Проте, він хотів би, щоб знижки були ще вище, ніж запропонував голова Євроради.

До вечора суботи в ЗМІ з'явилися повідомлення, що під час вечері Мішель може викласти на стіл третій варіант пропозицій як основи для обговорення в неділю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА