18:10 20.07.2020

Новак реєстрував у Польщі на імена довірених осіб підприємства і поповнював їхній статутний капітал коштами учасників тендерів "Укравтодору" - голова САП

2 хв читати
Новак реєстрував у Польщі на імена довірених осіб підприємства і поповнював їхній статутний капітал коштами учасників тендерів "Укравтодору" - голова САП

Екс-голова Державного агентства автомобільних доріг України ("Укравтодор") Славомір Новак для маскування походження неправомірної вигоди реєстрував у Польщі на імена довірених йому осіб підприємства, статутний капітал яких поповнювався коштами учасників тендерних процедур.

Про це повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

За його словами, дотепер встановлено створення двох таких підприємств на території Польщі.

При цьому Холодницький зазначив, що в жовтні 2017 року банківські рахунки підконтрольної особи було поповнено двома траншами на суму EUR20 тис. і EUR50 тис., а також було передано готівку на суму $49 тис., які в подальшому було внесено в статутний фонд одного з підприємств.

Окрім того, за його даними, Новак протягом травня-серпня 2018 року заявив одному з учасників тендерних процедур про необхідність платити йому по EUR45 тис. щомісяця, перераховуючи протягом двох років ці кошти на рахунки компанії, зареєстрованої на Кіпрі, під виглядом надання фіктивних консультаційних послуг.

Цьому самому суб'єкту тендерних процедур було оголошено вимогу заснувати на території Польщі загальне підприємство зі статутним капіталом 1 млн злотих (понад 8 млн грн), 50% якого мало б належати йому через підставних осіб.

"Виявлення та викриття системної корупції в діяльності "Укравтодору" це лише перший крок. Наступний - це ревізія вартості та якості робіт", - написав Холодницький.

Як повідомлялося, НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі (ЦАБ) та Окружною прокуратурою здійснюють санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі у рамках спільного розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства.

Раніше прес-секретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Жарин написав у своєму Twitter про затримання ЦАБ за обвинуваченням у корупції екс-голови "Укравтодору" Новака. Окрім нього, затримано також колишнього командира військової частини 2305 "ГРОМ" Даріуша Завадку (Dariusz Zawadka) і підприємця з Гданська.

Кабінет Міністрів України призначив Славоміра Новака в. о. голови "Укравтодору" 19 жовтня 2016 року. До цього він був депутатом польського сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготовки Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 рр. обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та морського господарства Польщі. У вересні 2019 року Кабінет Міністрів звільнив Славоміра Новака з посади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА