21:08 20.07.2020

Парламент Єгипту проголосував за наділення президента країни правом відправити війська до Лівії

2 хв читати
Парламент Єгипту проголосував за наділення президента країни правом відправити війська до Лівії

Парламент Єгипту в понеділок ухвалив мандат президента країни Абделя Фаттаха ас-Сісі на відправку контингенту єгипетських військових до Лівії, повідомляє місцева газета "Аль-Ахрам".

Пропозицію парламентаріями було прийнято одноголосно.

Тим часом, відзначає ліванське видання "Дейлі стар" з посиланням на адміністрацію єгипетського лідера, раніше в понеділок президент Єгипту і його американський колега Дональд Трамп провели телефонну розмову, під час якої сторони обговорювали необхідність домогтися припинення вогню в Лівії і уникнути ескалації ситуації.

Також за кілька днів до голосування ас-Сісі зустрічався в Каїрі з лівійськими племінними лідерами, які закликали армію Єгипту втрутитися в конфлікт в Лівії заради безпеки обох країн.

У Лівії наразі спостерігається двовладдя. У країні функціонує визнаний у світі уряд національної згоди (УНЗ) на чолі з прем'єром Фаїз Сарраджем зі штаб-квартирою в Триполі, і так званий східний уряд у Тобруку, який очолює Абдалла Абдуррахаман ат-Тані. Його підтримує командувач Лівійської національної армією (ЛНА) Халіфа Хафтар, який штурмував столицю країни Триполі з квітня 2019 року.

Протягом 14 місяців ЛНА намагалася взяти Тріполі. У червні сили УНЗ за підтримки Туреччини поклали край облозі міста і відтіснили сили Хафтара до лінії Сирт - Аль-Джуфра, яка вважається воротами до "нафтового півмісяця" Лівії.

Зі свого боку, президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі пообіцяв ввести війська до Лівії, якщо сили УНЗ спробують захопити Сирт і Аль-Джуфру.

Раніше в липні парламент, що базується в Тобруку прийняв пропозицію ас-Сісі ввести єгипетські війська до Лівії.

За даними західних ЗМІ, сили Хафтара підтримують Росія, Франція, Саудівська Аравія, ОАЕ, Єгипет. На боці уряду в Триполі, зі свого боку, виступають Туреччина, Катар і Італія.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА