07:04 21.07.2020

Доказів російського впливу на референдум щодо Brexit немає, але Москва намагалася вплинути на голосування про незалежність Шотландії

2 хв читати
Доказів російського впливу на референдум щодо Brexit немає, але Москва намагалася вплинути на голосування про незалежність Шотландії

Британські депутати дійшли висновку, що Росія намагалася вплинути на результати референдуму про незалежність Шотландії, але не на голосування щодо Brexit, повідомляє The Daily Telegraph, якій вдалося ознайомитися з доповіддю парламентського комітету з діяльності служб розвідки і безпеки.

Як зазначає видання, в доповіді робиться висновок, що прямих доказів російського впливу на референдум щодо Brexit у 2016 році немає.

Тим часом, згідно з висновками 50-сторінкового документа, Москва нібито намагалася вплинути на результати референдуму про незалежність Шотландії 2014 року.

У доповіді, витяги з якої цитує газета, зазначається, що існує "коментар з відкритих джерел, який заслуговує на довіру, що Росія вчинила спробу вплинути на кампанію за незалежність Шотландії".

Передбачувана спроба названа в документі "першим пострадянським втручанням у західні демократичні вибори".

The Daily Telegraph наголошує, що в доповіді приділено увагу на кампанію Ніколя Стерджен за незалежність Шотландії.

У документі також наголошується, що її попередник Алекс Салмонд, який очолював Шотландську національну партію на референдумі 2014 року, через три роки запустив власне щотижневе телевізійне шоу на державному каналі RT (Russia Today).

Тим часом, на референдумі Шотландія проголосувала 55% голосів за те, щоб залишитися частиною королівства.

Крім того, обізнані джерела видання заявили, що в доповіді будуть критикувати британських політиків, юристів і фінансистів, які нібито сприяли притоку російських грошей до Великої Британії, і особливо в Лондон, протягом останнього десятиліття.

Зазначається, що в доповіді буде рекомендація посилити контроль за поводженням з російськими грошима, які надходять до Великої Британії.

"У доповіді також міститиметься заклик до влади "стежити за грошима". (...) Лондон був притулком для сумнівних російських грошей, і багато людей у Великій Британії допомогли цьому", - заявило обізнане джерело видання.

За його словами, в документі також буде присутня критика на адресу останніх британських урядів за те, що вони були занадто поблажливі до Москви.

Як повідомляє видання, серед авторів доповіді колишній співробітник британської служби зовнішньої розвідки Мі-6 Крістофер Стіл. Він відомий як автор досьє на президента США Дональда Трампа, в якому стверджувалося, що Кремль підтримував президентську виборчу кампанію Трампа в 2016 році.

Публікація доповіді, підготовленої ще в березні минулого року, запланована на вівторок, представить її глава парламентського комітету з питань діяльності служб розвідки і безпеки Джуліан Льюїс.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА