10:35 21.07.2020

Іранська делегація готова цього тижня прибути до України для ведення переговорів про компенсації

2 хв читати
Іранська делегація готова цього тижня прибути до України для ведення переговорів про компенсації

Іранська делегація може прибути до України цього тижня для ведення переговорів про компенсації родичам загиблих унаслідок збиття літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" поблизу Тегерана у січні, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Вчора ми отримали інформацію про те, що іранська делегація готова прибути до України вже цього тижня для ведення переговорів із нами щодо компенсацій. Ми давно наполягали на такому візиті. Ми готові до цих переговорів і розраховуємо на те, що сьогодні Іран вже офіційно підтвердить візит своїх представників, і цього тижня у Києві відбудуться такі переговори", - сказав він на онлайн-брифінгу у вівторок.

Міністр наголосив, що для України і країн, громадяни яких також загинули на цьому рейсі, справедливість щодо жертв трагедії та їхніх родичів і близьких є фундаментальною метою.

"Все, що ми хочемо, це справедливості у всіх її аспектах", - додав він.

Кулеба також зазначив, що Україна не приймає аргументи про людську помилку, унаслідок якої було збито літак "МАУ", а хоче ставити запитання взагалі про функціонування системи управління повітряним простором Ірану.

"Іран має пояснити у всіх деталях, що сталося. У сучасному світі просто взяти і збити літак одній людині не під силу, навіть якщо ця людина надзвичайно підступна, талановита та сповнена злих намірів. Ми маємо ставити запитання ширше: не про людську помилку, а взагалі про функціонування системи управління повітряним простором Ірану", - сказав глава МЗС України.

За його словами, Україна хоче почути відповідь на запитання: чи функціонувала ця система на момент збиття літака, чи коректно вона функціонувала, чи не було втручань у її діяльність, і яка справжня причина збиття мирного українського літака над Іраном.

"Саме його, а не інших літаків, які перебували в іранському просторі", - наголосив він.

Глава МЗС також додав, що від Ірану очікують проведення якісного кримінального розслідування та притягнення до відповідальності всіх винних. За його словами, Україна все ще налаштована на співпрацю з іранською стороною на основі принципу взаємності.

Кулеба також нагадав про вимоги України до Ірану.

"Перше. Іран має визнати свою міжнародно-правову відповідальність за збиття українського літака. Друге. Іран має вибачитися і надати запевнення в тому, що такі події ніколи не повторяться. Третє. Іран має провести технічне розслідування відповідно до вимог Чиказької конвенції. Четверте. Іран має провести неупереджене і незалежне кримінальне розслідування і притягнути всіх винних до відповідальності. Я наголошую, всіх винних. П'яте. Іран має виплатити належну компенсацію", - пояснив міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА